V demokratickém státě má být každému umožněno vzdát hold jak ruským, tak britským, americkým, československým či jakýmkoli jiným vojákům bojujícím proti nacizmu či fašizmu. A je úplně lhostejné, jaké mají dotyční politické přesvědčení a k jakému národu se počítají.

Adam Mikulášek

4.5. 2016 Rukojmí
Je mi upřímně jedno, zda ten který ruský motorkář „kamarádí” s Putinem, Kasparovem nebo třeba s „dědou Mrázem”. Stejně tak odmítám útoky na některé naše politiky, kteří se s Nočními vlky vyfotili, ve stylu, že tím “podporují Putinův režim”. Jestliže např. Plzeňáci vzdají hold americkým osvoboditelům svého města a generálu George S. Pattonovi, znamená to snad, že “automaticky” schvalují např. druhou válku v Iráku, bombardování civilistů americkými letci či bezpilotními drony, případně protiprávní věznění unesených cizích státních příslušníků na základně Guantanamo, kde nemají právo na řádný soudní proces, neboť se nacházejí mimo vlastní území Spojených států? Patrně ne.

Tak ať mi nikdo neříká, že uctění památky ruských bojovníků proti Hitlerovi, spolu se skupinkou ruských motorkářů, se rovná schvalování všech nepravostí či porušování práv a svobod, která se dějí v Ruské federaci, a to v době, kdy i u našich západních sousedů to např. se svobodou slova není zase tak růžové, zvlášť jde-li o zesměšňování tureckého prezidenta.

Připadá mi, že se tak trochu vracíme do starých časů. Tehdy se lidé odsuzovali za pietu vůči americkým osvoboditelům, znevažovali se naši letci z Anglie, dnes se pro změnu urážejí a dehonestují ti, kteří si chtějí připomenout památku našich ruských/sovětských osvoboditelů. Přitom je jasné, že SSSR bez USA a Británie, ale ani západ bez SSSR, by Evropu od nacistického jha sami neosvobodily, západ i východ se i přes velké politické rozpory museli sjednotit a proti Ose bojovat společně.