Velitel sil USA a NATO v Evropě: Nejsme přesvědčeni o tom, že odchod Putina by byl pro nás to nejlepší

Ivan Gračov
5. 5. 2016 zdroj
Americký generál se prořekl, co si Západ ve skutečnosti myslí o Rusku a jeho prezidentovi
* Čtyřhvězdičkový generál – velitel sil USA a NATO v Evropě Philip Breedlove poskytl překvapivě upřímný rozhovor serióznímu americkému listu Wall Street Journal. Je zajímavý proto, že je téměř výhradně věnován vztahům NATO s Ruskem a Vladimíru Putinovi. Skutečnost, že generál odhalil (nebo poodhalil) závěs na představách NATO o moci Moskvy a hlavního muže v Kremlu, lze snadno vysvětlit. Breedlove tento týden odchází do důchodu a předá svůj post generálovi Curtisi Scaparrottimu. A už ho téměř nic nedrží zpátky od toho, aby se konečně vyjádřil na rovinu.
Takže copak napovídal generál Breedlove?


NEMÁME DOBRÉ ZNALOSTI O SÍLE RUSKA

WSJ: Když jste přišel do funkce velitele sil NATO v Evropě v roce 2013, USA a jejich spojenci byli naladěni skepticky ve vztahu k Rusku. Ale napětí od té doby vzrostlo.

Breedlove: Když jsem přišel k této práci, opravdu jsme se nesoustředili na Rusko. Tehdy jsme se snažili udělat z Ruska partnera. Nejvíce nás znepokojoval odchod z Afghánistánu…Ale brzy jsme viděli vojenskou moc Ruska na Krymu a na Donbasu.

WSJ: Měl jste dostatečné vojenské a politické informace o Rusku, když jste přišel? A jsou dostatečné nyní?

Breedlove: Odpověď zní – ne. Nebyly dostatečné tehdy a nejsou dostatečné dnes. Ale podívejme se, jak jsme k tomu dospěli. Výzvědné informace jsou kusové zboží. V posledních desetiletích jsme se zaměřili na jejich získávání o Blízkém východě – Iráku a Afghánistánu…A upřímně řečeno, ztratili jsme kontakt s Ruskem. Naše znalosti o Rusku správně zachovaly důraz na strategické úrovni – na jeho jaderných silách…Ale výzvědné informace o operačních a taktických možnostech Ruska byly zcela ztraceny.

Nyní musíme přeorientovat své analytické možnosti. I technické.

RUSOVÉ CHTĚJÍ BÝT PROSTĚ ROVNOCENNÍ

WSJ: Mohlo NATO zvolit jinou cestu pro urovnání vztahů s Ruskem? Takovou, aby se Moskva necítila obklíčena? Nebo je konfrontace nevyhnutelná s ohledem na osobnosti, které v Rusku vládnou?

Breedlove: To je pěkné! Chcete tvrdý soudní verdikt? Neřekl bych, že “nevyhnutelná”. Když studená válka skončila a Sovětský svaz se zhroutil, pravidla hry byla přepsána bez účasti Rusů. Je důležité Rusko pochopit, ruské vědomí … Rusko se o to nestaralo, když bylo oslabeno. A dokonce nyní nemá Rusko zájem na porušení těchto pravidel. Má zájem na jejich novém přepsání. Všechny snahy Rusů v těchto dnech musí být chápány pouze jako snaha stát se rovnocennými na světové scéně.

NEJSOU TŘÍMETROVÍ. ALE JSOU BLÍZKO DVOUMETROVÝM

WSJ: Ale víte, NATO a USA podcenily své vojenské možnosti. Byl Západ překvapen možnostmi Rusů?

Breedlove: Musíme si dát pozor, abychom Rusy nepřikrášlili, jako by byli 10 stop vysocí (třímetroví, pozn. red.). Protože nejsou takoví, pokud budeme přehánět, ztratíme důvěru. Ale jsou dost blízko k výšce 7 stop (dvoumetroví, pozn. red.). Rusko se uvedlo zdokonalenou vojenskou silou. Velmi špatně se předvedlo v Gruzii. Ale to, co jsme viděli, když vstoupili na Krym, ukázalo, že ušli dlouhou cestu při nápravě nedostatků. “Překvapení”- to je velmi přesný výraz ve vztahu k radikálnímu zdokonalení ruských sil během té doby.

ŘEŠENÍ V MOSKVĚ NEJSOU SPOJENA S JEDNÍM ČLOVĚKEM

WSJ: Když Putin opustí politickou scénu, protože dříve či později se to stane, kdo ho bude následovat? Další verze Putina?

Breedlove: Myslím, že ne. Rozhodování v Moskvě nejsou spojena s jednou osobou. Putin je pouze jedna postava, která je obklopena menší skupinou. A nejsme si jisti, že bychom byli v lepší pozici, kdyby pan Putin nebyl. On je možná nejrozumnějším hlasem v té skupině lidí…A je to velmi silný vůdce.

WSJ: V poslední době byla řada incidentů v Baltském moři (přiblížení ruských vojenských letadel k lodím a letadlům NATO, pozn. red.). Neskončí to špatně?

Breedlove: Nesmíme připustit riziko, že se to jednou dostane mimo kontrolu…Nesmíme dopustit, aby se stalo něco trestuhodného kvůli nepochopení toho, že se někdo cítí ohrožen a používá své právo na sebeobranu … Pro řešení těchto záležitostí se musíme pokusit využít i Radu NATO-Rusko. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

* čtyřhvězdičkový generál – nejvyšší hodnost v amerických ozbrojených silách v době míru