Al Arabiya: Putin znovu na Západ vyzrál. V Libyi jedná podle syrského schématu a Západ nemá čím odpovědět

7. 6. 2016     zdrojzdrojzdroj
Rozložení sil v libyjském konfliktu je velmi podobné syrskému modelu: Západ podporuje “demokratickou” vládu Tripolisu a Rusko východní “autoritářskou, militaristickou autokracii” v Tobruku, píše Al Arabiya. Putin vypracoval efektivní schéma, s nímž se mu daří zapojovat do sféry svého vlivu vlády na Blízkém východě a Západ není schopen na tuto politiku symetricky reagovat, domnívá se autor.


Poté, co Putin vnutí vůli Ruska Sýrii, vypraví se do Libye,soudí Al Arabiya. Rozdělení sil v libyjském konfliktu je velmi podobné tomu, co bylo v Sýrii. Západ podporuje “ubohý pokus” o vytvoření demokratické, ale islámu nakloněné vlády v Tripolisu, a Putin “autoritářskou, militaristickou autokracii” v Tobruku.

Ve středu země je DAEŠ*, do něhož z obou stran směřuje rétorika, ale jen zřídkakdy padají granáty.

Západ se podařilo znovu přelstí, píše Al Arabiya. Jím podporovanou libyjskou vládu národního konsensu lze nazvat všemožně, ale ne demokratickou. Před rozpadem ji stěží udržuje islamistická koalice “Úsvit Libye”, v níž jsou bývalí džihádisté Al-Káidy.

Mezitím se ve východním Tobruku zvolený parlament Komora reprezentantů Libye stále více vzdaluje od vlády a patří do sféry vlivu povstaleckého generála Haftara, který kontroluje východ země a jehož podporuje Rusko.

Putin pomáhá Haftarovi vytvářet státní instituce rovnocenné s těmi, které jsou vytvořeny v západní části země. Je pravděpodobné, že postupně obsadí celou Libyi. Uvádí se, že Rusko již pomohlo vytisknout čtyři miliardy dinárů pro posílení centrální banky jako protiváhu té, co již existuje v Tripolisu, píše Al Arabiya.

V Libyi není potřeba explicitní konfrontace mezi Ruskem, které podporuje východ země, a Západem, podporujícím Tripolis, soudí autor článku. Jedni i druzí mohou svobodně vyzbrojovat své chráněnce, ba dokonce posílat své vojáky do Libye pod záminkou boje proti DAEŠ.

Putin provádí “starou dobrou politiku sfér vlivu”, jako v době studené války. A Západu se nedaří dát symetrickou odpověď, protože buď odmítá uznat realitu situace, nebo není schopen oslabit Putinův tah na Blízkém východě. Obama si nemůže dovolit se nechat vtáhnout do libyjského konfliktu a Velká Británie a Francie, které se v roce 2011 aktivně podílely na svržení Kaddáfího, se potýkají s vážnými problémy ve své domácí politice.

Putin vytvořil schéma, podle nejž vtahuje do sféry svého vlivu státy na Blízkém východě, a autor tohoto článku je tím velmi znepokojen.

*DAEŠ – teroristická organizace, jejíž činnost je v Rusku zakázána (pozn. RT).

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová