K programu ČSSD

Radim Valenčík
28. 6. 2016  
Původně jsem chtěl porovnat v jednom příspěvku pozici všech nejvýznamnějších stran před krajskými volbami. Vzhledem k tomu, že se objevily první informace o přípravě programu ČSSD do krajských voleb, pokusím se zformulovat několik poznámek k rozdílu mezi přístupem, který nabízíme, a tím, co předkládá ČSSD. Příslušné porovnání pozic pak dám návazně.
Informace jsou ze zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD 25. června 2016 (tak, jak je přinesly Novinky a jak si je lze ověřit na facebookovém profilu ČSSD. Zde je (korektně zpracovaný) materiál z Novinek:

Praktický program, který je součástí života lidí, nabídne v podzimních krajských a senátních volbách sociální demokracie. Nedopustí privatizaci veřejných služeb, zajistí bezpečnost a dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby. Na zasedání Ústředního výkonného výboru strany to v sobotu v Olomouci řekli předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

“Vyhrajeme-li, lidem tyto základní věci budeme garantovat. Kromě nás to nikdo jiný v této zemi není schopen reálně zajistit,” uvedl Sobotka. “Program v konkrétních věcech ukazuje, kde jsme něco udělali a kde se chystáme něco udělat,” přidal svůj pohled Zaorálek.

Sobotka také zdůraznil, že po vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO a KDU-ČSL česká ekonomika roste. “Je to hospodářský úspěch, ale pro nás je důležité, aby se to projevilo ve zvýšení životní úrovně lidí. Proto tlačíme na růst mezd. Ty jsou u nás totiž velmi nízké,” řekl Sobotka a poukázal na chystaný nárůst platů lékařů a zdravotních sester, učitelů i dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

Zároveň konstatoval, že za jeho vlády se výrazně zlepšila i situace krajů. “Mezi vládou a kraji už není válka. Spolupracujeme a to ku prospěchu občanů. Kabinet regionům přiznal vyšší podíl na daních, změnil ve prospěch nemocnic úhradovou vyhlášku a uvolnil sedm miliard korun na opravu krajských silnic,” prohlásil Sobotka.

Připomněl rovněž, že ČSSD je dominantní silou v krajských zastupitelstvech od vítězných voleb v roce 2008. Z minulých voleb v roce 2012 strana obhajuje posty 11 z celkových třinácti hejtmanů. Hejtmana nemá jen v Ústeckém a Libereckém kraji. Podle premiéra sociální demokraté v minulých obdobích uspěli.

V podobném duchu jako Sobotka a Zaorálek hovořili i další sociálně demokratičtí ministři a kandidáti na hejtmany. “Co ČSSD slíbila, tak v krajích osm let plnila a hodlá to dělat i nadále,” uvedl například jihomoravský hejtman Michal Hašek.

“Musíme sebrat vítr z plachet populistům, kteří se zakládáním nových stran či hnutí snaží získat dotace pro svá impéria,” pokračoval v té souvislosti Hašek a stejně jako mnozí další si tak rýpnul do hnutí ANO Andreje Babiše, které by mělo být ve volbách největším soupeřem ČSSD. “Babiš má stejné motto jako Bolek Polívka v komedii Dědictví, a to A teď si vás kupím všechny. Proto musíme ve volbách zvítězit a hnutí ANO porazit. Kraje se nesmí stát divizí Agrofertu,” hřímal Hašek.

Viz: https://www.novinky.cz/domaci/407552-socialni-demokrate-nabidnou-lidem-prakticky-volebni-program.html

Celé vystoupení B. Sobotky a dalších lze sledovat zde:

https://www.facebook.com/cssdcz/?fref=ts

Co v programu ČSSD chybí:

Především pojmenování nejvýznamnějších problémů současnosti a navržení způsobu řešení. – Bez toho se stává program jen programem slibů (z nichž podstatná část zůstane nerealizovaných) a rozmístění akcentů (s cílem ulovit nějaké portfolio voličů).

Protože v návaznosti na to chybí i kritika excesů současnosti, které překračují únosnou míru, povede to k dalšímu odlivů voličů. Všimněte si, jak úzkostlivě se ČSSD vyhýbá tomu, aby reagovala na stále zřetelnější projevy rozpadu (přinejmenším hlubokých deformací) institucionálního systému (jak našeho, tak EU), a to proto, že se částečně na tomto rozpadu podílí, přinejmenším slouží k jeho kamuflování. Její program je tak jen programem údržby, což v realitě znamená snahu jen zpomalit další degeneraci moci (rezignuje se na možnost nápravy), snahu, která může být úspěšná jen částečně.

S takovým programem pak ČSSD může spoléhat jen na to, že se jí podaří získat část portfolia voličů tím, že bude strašit tím, co by znamenalo vítězství jiných stran (“populistických”, “pravicových”, “nacionalistických” apod.).

Jaké bude mít vyprázdněnost programu ČSSD důsledky:

1. Bude jí stále více chybět vnitřní étos, a tudíž stále více v ní bude sílit pozice těch, kteří ji zneužívají jen ke svému prospěchu.

2. Bude stále méně reálné reformovat či obrodit tuto stranu, tj. vymizí z ní parametr reformovatelnosti.

3. Bude stále více ztrácet důvěryhodnost a tudíž i voliče.

4. Přes sociálně orientovanou rétoriku se její ideová koncepce bude stále více posouvat ke skrytému elitářství (přesně ve smyslu úděsné uniklé mailové korespondence Novotný-Sobotka i toho, co prezentuje Špidla), tj. “problémy bude řešit za vás a bez vás” (což se bude postupně stále více měnit pro ty, kterých se to týká v “obejdeme se bez vás a obětujeme vás”).

Jediné, co této straně bude pomáhat, je, že ostatní strany nebudou o moc lepší (budou výrazně horší, nebo s obdobnými koncepčními chybami jen v něčem mírně lepší). Předpokládám, že v krajských volbách ČSSD zase citelně ztratí.


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3582-r2016-148-k-programu-cssd.html