Katolická církev: Vy budete platit, my budeme ovládat

3.6.2016   Vaše věc

Plzeňské biskupství navrhlo některým obcím, že upustí od soudních žalob ohledně restitucí výměnou za to, že obce do svého majetku převezmou nevyužívané kostely a budou o ně pečovat. Darovací smlouvy jsou však vytvořené tak, aby mělo biskupství tyto kostely dále pod kontrolou.

Tomáš Holub, biskup plzeňského biskupství tuto nabídku vysvětluje tím, že se plzeňská diecéze potýká s nadbytkem nepoužívaných kostelů a s jejich postupným chátráním. Kostely však podle darovacích smluv obce (jde například o Janovice na Klatovsku) zas tak úplně vlastnit nebudou. Obce by totiž s tímto majetkem nesměly hospodařit tak podle svého. Nesměly by například ani rozhodovat o tom, jaké akce se v kostele budou konat a vše, co by se kostela týkalo, by muselo být předem odsouhlaseno církví.

Starosta Janovic na Klatovsku dal plzeňskému biskupství na vědomí, že za výše uvedených podmínek nejsou Janovice ochotny kostel přijmout, ale z biskupství se mu dostalo pouze mlčení.

V médiích Holub vysvětluje, že je přece pochopitelné, že církev chce, aby kostely zůstaly kostely. „Když to řeknu otevřeně, raději ať kostel spadne, než by měla symbolika vztahu člověka s Bohem z té obce zmizet,“ uvedl k tomu Holub.

Je zkrátka vidět, že ani dar není od katolické církve zadarmo. Respektive jde o to, že katolická církev se pod rouškou daru rozhodla obce vydírat a v podstatě říká: Buď vám v restitučních soudních sporech sebereme pozemky, nebo se vy za své peníze budete podle našeho uvážení starat o naše kostely. Krásné užití křesťanské morálky v praxi…