Kolik stojí ČR?

Gerd
6.6.2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Myslíte si, že si nelze ČR koupit? Máte pravdu. Ale lze si ji pronajmout na dobu určitou s tím, že můžete po libosti peskovat místního prezidenta, vyděsit premiéra, naštvat ministry vlády, kteří nesmí urážlivé poznámky opětovat a obklopit se zástupy poslanců a senátorů, kteří budou líbat půdu, po které chodíte, neřeknou křivého slova a budou opakovat sebevětší hloupost nájemcem ČR vyslovenou.

Stačí k tomu málo, musíte se stát velvyslancem USA v ČR! Poslední velvyslanec Andrew Schapiro byl jmenován 14. srpna 2014. Jeho předchůdce Norman L. Eisen byl ve funkci 3,5 roku (28. ledna 2011 až 12, srpna 2014). Jistě jste si všimli, že 13. srpna 2014 zde žádný velvyslanec USA nebyl. A jeho předchůdce Richard W. Graber byl velvyslancem od 12. října 2006 do 20. ledna 2009. Tedy tolik oficiální zdroje. Možná, že na období 2009 – 2010 nebyl žádný velvyslanec zapotřebí, protože Nečas s Kalouskem a Schwarzenbergem zájmy USA pohlídali dobře. Skutečnost je ale taková, že v té době se v USA jmenování velvyslanců zadrhlo. Stranická politika v Kongresu.

Jistá je tedy přibližná délka funkčního období 2,5 – 3,5 roku. Maximální délka vyslání je 4 roky.

Delší období není. A víte proč?

Souvisí to s volbami prezidentů v USA, protože i prezident USA je volen každé 4 roky. Každý velvyslanec je členem nebo podporovatelem kandidáta na prezidenta USA, který vyhraje. Graber podporoval G.W. Bushe a také velvyslancoval za jeho funkčního období a o trochu déle. V roce 2008 vyhrál Barack Hussein Obama. Rázem potřeboval odměnit své věrné. A tak je podle zásluh posílá do různých států jako velvyslance. Jedním z nich byl Eisen, dalším Schapiro.

Andrew Schapiro podpořil Obamův volební fond 700 000 USD. Informace je staršího data. http://www.lidovky.cz/dvere-na-hrad-ma-zavrene-vratil-zeman-americkemu-velvyslanci-za-jeho-kritiku-1s2-/zpravy-domov.aspx?c=A150405_115033_ln_domov_sk

O něco přesnější informace je na zahraničním webu https://sunlightfoundation.com/blog/2014/03/07/another-obama-ambassador-another-big-donor/

Schapiro věnoval 160 000 USD na státní a federální kampaně kandidátů Demokratické strany. Nejvíce Obamovi. Od Schapira Obama obdržel v roce 2004 do různých kampaní 71 000 USD. Nejvíce však věnoval na prezidentskou kampaň, a to rovných 500 000 USD.

Ani věřit se nechce, jakou cenu má naše země.

Za takových podmínek by si ji nějaký novodobý miliardář mohl koupit a nemusel by se otravovat s elitou národa.

Ale nemusíme zoufat, protože Maďaři jsou na tom podobně. Tedy ne úplně, ČR je levnější než Maďarsko. Collen Bellová za post velvyslankyně zaplatila do Obamova volebního fondu celkem částkou 800 000 USD, v poslední kampani pak přesně 293 000 USD. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/355360-orban-je-neofasisticky-diktator-oprel-se-do-madarskeho-premiera-mccain.html

Maďarská štace je dražší než ČR. Třeba Andrew Schapiro dostal slevu za to, s jakými lumpy se bude muset stýkat.

Rob Barner věnoval 80 000 USD a stal se velvyslancem na Islandu. Kdyby věnoval více, dostal by nějakou přívětivější štaci.

Timothy Broas věnoval 183 000 USD a dostal Nizozemí. Překvapivě levná země. Evidentně její význam v EU přeceňujeme, zatímco ministerstvo zahraničí USA má lepší informace.

Dwight Bush za 140 000 USD dostal Maroko. http://sunlightfoundation.com/blog/2014/01/07/to-the-donors-go-the-spoils-obama-renominates-bundlers-to-cushy-overseas-posts/

Seznam velvyslanců je volně dostupný na https://en.wikipedia.org/wiki/Ambassadors_of_the_United_States#Current_U.S._ambassadors.

Dá se tedy zhruba odvodit, že velvyslanecký post v zemi o přibližně 10 milionech obyvatel na dobu 4 let stojí kolem 800 tisíc USD. Tedy na rok 200 000 USD.

Zajímalo by mě, za kolik se dá pořídit post v Německu. Třeba si jej někdo koupí a bude beztrestně nadávat Angele Merkelové. Nějaký John Emerson z Kalifornie věnoval na Obamův volební fond 240 145 USD. A shodou okolností má stejné křestní jméno a příjmení i velvyslanec USA v Německu. Pokud nejde o shodu jmen, je cena překvapivě nízká. Možná z důvodu, a to si můžeme zaspekulovat, že místo velvyslance USA pracuje pro zájmy USA rovnou německá kancléřka.

Ve srovnání s tím se rozpad SSSR nebo Jugoslávie jeví jako nutnost. Vždyť jen při rozpadu ČSFR vznikly dva velvyslanecké posty!

Ale velvyslanci nemají své posty úplně zadarmo. Musí absolvovat nějaké diplomatické minimum i když podle výroků amerických velvyslanců Schapira nebo Bellové na nich školení na diplomata vážně nezanechalo žádnou stopu. Možná proto byli vysláni do zemí, kde svůj diplomatický um doopravdy nemusí přepínat. A musí cele a opravdově podporovat vítězného kandidáta USA.

Jejich hlavní riziko je, když jejich kandidát není zvolen a jejich příspěvek do volebního fondu propadne. Takže pokud vyděláváte méně než 500 000 USD ročně, vůbec o funkci velvyslance USA v ČR neuvažujte. Leda tak v tom Somálsku. Riziko je příliš velké. Na druhou stranu, pokud chcete mít ekvivalent plantáže s otroky, se kterými se nemusíte moc mazat a je Vám úplně jedno, co si o Vás myslí, je post velvyslance USA bývalých satelitech SSSR tím pravým.

A co teprve, až se rozpadnou Ukrajina, Rusko a Čína! To vznikne nových postů! Tedy nejdříve na Ukrajině. Když si Porošenko jen trošku pospíší, ještě ten rozpad stihne do podzimních voleb v USA. Už v té věci hodně vykonal a zbývá dokončit jen malinkatý kousek. Ale nepracoval na budoucím rozpadu Ukrajiny sám, hodně se činil Arsenij Jaceňuk.

Ne, není třeba obviňovat prezidenta USA, že přispěvatele do volebního fondu odměňuje velvyslaneckými posty. Proti Nizozemí jsme pořád ještě dražší štací. Smutné je, že je takové kupčení s velvyslaneckými židlemi možné. Naposledy jistý Jan Hus kázal proti podobné praxi v katolické církvi.

Přesto je možné funkci velvyslance získat.

Pokud by si Bakala pořídil občanství USA a přispěl do správného volebního fondu, klidně by se mohl vrátit jako velvyslanec USA a nadávat Bohuslavu Sobotkovi, jak hloupě privatizoval byty OKD. A premiér ČR by mohl říkat jen: „Yes, Mr. Ambassador!“