Koncert absolventů – tip kulturního a studijního referenta

filmová Assol 

25. 6. 2016, Petr Ďoubalík – Plachetnice splněných snů s nachovými plachtami připluje dnes večer do Petrohradu

V tento čas, v sobotu, která je nejblíže nejkratšímu večeru v roce, se koná tradiční studentská slavnost “Alye parusa” (Алые Паруса, Nachové plachty, Scarlet Sails) v Petrohradu. Jestli si budete někdy plánovat výlet do tohoto nádherného města, pak tento termín by mohl být vaším favoritem. 


Palácové náměstí (Dvorcovaja ploščaď) zaplní “vypuskniki” (absolventi, maturanti), proběhne koncert a po něm veliký komponovaný ohňostroj. A na úplný konec po Něvě připluje plachetnice s nachovými plachtami, symbol splněných snů (k tomu je dobré znát dětský film z roku 1961 Nachové plachty s hlavní hrdinkou Assol) a současně předznamenává konec školních let a vstup do dospělosti.

závěr slavnosti Alye parusa v Petrohradu (2015)

Upoutávka na dnešní slavnost absolventů v Petrohradu:
Bank Rossija a 5. kanál představují: Nachové plachty 2016!
V nejkratší noc roku, v nejkouzelnějším městě světa proběhne nejromantičtější svátek tohoto léta. Atmosféra skutečné pohádky, oslňující salvy a ohňostroje, vystoupení oblíbených hvězd. Čas žít naplno, čas věřit v budoucnost, čas být pohromadě, čas být mladými. 25. června ve 22:00 moskevského času (21:00 našeho času) – přímý přenos na pátém kanálupátém kanálu online
Nachové plachty 2016, spolu s Ruskem!

Na “Alye parusa” přijíždějí každoročně do Petrohradu nejen studenti z celého světa. “Atmoška” svátku je veselá i nostalgická zároveň, neopakovatelná, tak, jako je neopakovatelné samo studentské mládí. Pěkně to vyjadřuje řeč jednoho z “vypusknikov” v úvodu koncertu z roku 2014 (začátek po řeči moderátorů do cca třetí minuty):

“Udělal jsem poslední zkoušku, vše je za mnou, však smutno je trošku, za oknem moje milované město, také nespí, jako já, ono je pořád v pohybu, dnem i nocí pospíchá vše stihnout, tak i my jsme popoháněli čas a čekali den, kdy škola skončí. Ten den je tu. Už zítra se vše změní. Uděláme krok do našeho velkého, dospělého života a vše současné zůstane daleko. Pokusíme se najít svoji jedinečnou cestu, ještě chvilka a sen se stane skutečností, na horizontu se objeví nachové plachty, začne “vypusknoj” (“absolventský”) našich snů…”

Jestli chcete, mrkněte na těch prvních 3-5 minut, pak pro představu o koncertu skočte třeba na jednu písničku v čase 50:40, zpěvačka Slava, píseň “Odinočestvo” (Samota) a pak zakončete dalším videem, kde je loňský finální ohňostroj.
Alye parusa 2014:

Alye parusa 2015:
od 2:52:00 ohňostroj, hudba, projekce, dějiny, plachetnice…

Něco málo o pohádce
Pohádka SSSR “Nachové plachty” z roku 1961 (romantický příběh podle knihy Alexandra Grina):
Kdo pohádku nezná, tak jen částečně chápe význam, symboliku plachetnice s červenými plachtami, která každoročně připlouvá za studenty – absolventy. Pokusím se alespoň maličko přiblížit pomocí textu na přebalu DVD (Řitka Video, zvuk ruský i český, 99 Kč):

filmová loď Tajemství

Holčičce Assol zemřela maminka a ona vyrůstá jen s otcem – výrobcem hraček. Ostatní vesničané se jich straní, když zjistí, že Assol sní o milém, který si pro ni přijede na krásném korábu s nachovými plachtami, začnou jí říkat Bláznivá Assol. V té době žije daleko šlechtický synek Artur, kterého fascinuje moře a lodě. Pořídí si koráb, který pojmenuje Tajemství a plaví se po všech vodách světa, až se jednou dostane tam, kde bydlí Assol. Najde ji na břehu, spící v trávě. Zamiluje se do ní, a když se dozví, čemu dívka věří, rozhodne se jí sen splnit. Nakoupí nachové plátno a poručí svým námořníkům ušít z něj plachty. Pak vypluje z ústí řeky na moře, vstříc Assol a jejímu snu…
Alye parusa film v ruštině

Ještě dejme slovo Petru Formanovi (zde mnoho zajímavého o A. Grinovi)
Petr Forman: Nachové plachty vyprávějí o druhu zázraků, které může člověk pro někoho udělat. To není jako že se to stane a nikdo neví proč. Když někdo ví, že druhý člověk po něčem touží, a když je to v moci a silách toho člověka to udělat, tak to pro něj udělá. Přání, touha a sen je tak veliké, že ten první ani nevěří, že by se to mohlo stát, a když to pro něj někdo udělá, tak se stane takový zázrak. O tom vypráví příběh Nachových plachet.

Alexandr Grin

Alexandr Grin (1880 – 1932)
Ve svých knihách nás k ničemu nenutí, ale přesto nás přesvědčí, abychom se na svět začali dívat jinýma očima, protože všechno co napsal, si dokázal obhájit.
Grin, přesto jaký zažil rušný život, byl osamělým člověkem. I před smrtí zůstal na Starém Krymu sám, daleko od moře, pod modrými horami. Nedočkal se setkání se žádným čtenářem svých knih, ale byl krásným člověkem a poselství takového člověka si najde své čtenáře vždycky. Nezapomeňte si někdy přečíst jeho Nachové plachty a uvidíte, jak napsal sám: “lidi neuspěchané, protože cíl mají na dosah ruky. Jsou klidní, protože cíl jim dává uspokojení. A jsou krásní neboť vědí po čem touží.”
zdroj textu o A.G.