Kramériova cena pro Jana Petránka, Terezu Spencerovou a další…

22.6. 2016
Vtipný JAN PETRÁNEK – Krameriova cena 2016 za celoživotní přínos

Redakce NR gratuluje k novinářskému ocenění !


Asociace nezávislých médií (ANM) udělila šesti českým novinářům Krameriovu cenu za nezávislou žurnalistiku. „Chceme odměňovat novináře, kteří nepodléhají korupčním či cenzorským tlakům a kteří vykazují kus odvahy,“ říká v rozhovoru pro Sputnik Stanislav Novotný, předseda ANM.

Ve Slovenském domě se uskutečnil I. ročník Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku. Co vás vedlo k založení ceny?

Obavy o svobodu slova. Ta je ohrožena nejrůznějšími tlaky z evropské i české politické scény a jen málo novinářů těmto tlakům odolává. Vadí nám novinářská konformita, která do určité míry začíná připomínat dobu před rokem 89.

A protože nechceme spadnout zpět a poslouchat a číst tisíckrát opisovaná klišé a lži, tak hodláme vyznamenávat osobnosti, jež zůstávají sami sebou. Novináře, kteří nezapomněli, že jejich hlavním posláním je hledat informace ověřené a také informace, jež nemusí být všem pohodlné, a že je důležité předat je veřejnosti, aby si v tomto složitém světě mohli čtenáři, diváci a posluchači vytvářet názor na základě pestré nabídky.

Chceme odměňovat novináře, kteří ctí mediální pluralitu a neupírají nikomu právo na svobodu slova a projevu. Chceme odměňovat novináře, kteří nepodléhají korupčním či cenzorským tlakům a kteří vykazují kus odvahy. Té je dnes třeba.

Proč cena akcentuje právě nezávislou žurnalistiku? Té je v České republice málo?

Málo. Řada lidí se bojí, že je svobodný projev či názorová pozice připraví o práci, nebo že budou dokonce skandalizováni. Do žurnalistiky se plíživě vkradla spousta impotentní opatrnosti, popř. halasné ideologičnosti. A právě solitéry, jež vzdorují, je třeba povzbudit. Jde tedy spíše o nezávislost na stádovitosti.

Všichni jsme samozřejmě všelijak závislí, ale musíme znát rozumné limity. Dnes musíme podpořit vnitřně svobodné lidi, kteří se ve své práci chovají poctivě a opravdově. V sázce je naše země, kultura i civilizace.

Oceněni byli známí novináři — Jan Petránek či Jan Schneider. Podle jakého klíče jste vybírali tyto osobnosti?

Dle kritérií popsaných výše. Na těch lidech nás zajímá profesionalita, odvaha i určitá potřebná vzdorovitost. Ale také objevnost a erudice. Novináři, kteří nás chtějí např. informovat o geopolitice a pouze opisují od několika „povolených“ zahraničních agentur, nás nezajímají.
Krameriovou cenu 2016 převzalo 6 významných novinářů, redaktorů a publicistů:
JAN PETRÁNEK – cena za celoživotní přínos
JAN SCHNEIDER – zvláštní cena za publicistiku
TEREZA SPENCEROVÁ (Literární noviny) – periodický tisk
ONDŘEJ NEFF (Neviditelný pes) – internetová žurnalistika
ROBERT MIKOLÁŠ (Český rozhlas) – rozhlasová žurnalistika
TOMÁŠ HAUPTVOGEL (TV Prima) – televizní žurnalistika
Asociace nezávislých médií je relativně mladé sdružení. Proč vznikla? Jaký je váš cíl?

Jde nám o svobodu mediálního prostoru, zvláště internetu. Chceme pomáhat chránit svobodu projevu členů a sympatizantů ANM. Chceme usilovat o reálné naplňování role veřejnoprávních médií. Zajímáme se o možnosti etablování komunitních médií.

Chcete být protiváhou Syndikátu novinářů?

Určitě ne. Dnes nevidíme, že by se nezávislé a alternativní žurnalistiky někdo výrazně zastával, a tak se o to pokoušíme v ANM. Je to asi tak: když budete usilovat o prosazení se na některém zahraničním trhu, tak Vás může napadnout, že půjdete na příslušnou hospodářskou komoru. Ale ono se často vůbec nic nestane, neb se tam hrstka podniků a lidí stará především sama o sebe. A tak je to i s médii. Jak se říká: co si neuděláte sami…