Protiruská propaganda v umění a sportu

Miroslav Petr
16. 6. 2016   Czech Free Press
 

V Eurovizi u diváků suverénně zvítězil ruský zpěvák. U poroty Ukrajinka, protože zpívala protiruskou písničku. Loni vyhrála vousatá mužožena či ženomuž, zkrátka jakýsi hybrid. Nepochybuji, že u diváků i loni vyhrál někdo zcela jiný, ale porota hodnotila politicky – na americkou objednávku se musí preferovat něco, co se vymyká normalitě – tak typické pro USA. Umění se zneužilo pro politiku – v protiruskou propagandu.

Na mistrovství ve fotbale se stalo něco, o čem naše média vůbec nemluvila. Opilí Angličané při ruské hymně vulgárně uráželi Rusko a Putina. Dokonce šlapali po ruské vlajce. Rusové se zachovali jako správní vlastenci a lidé, mající mimořádný smysl pro spravedlnost – mají to v genecch, díky jejich tisícileté krvavé historii.

Zasáhli zcela po právu. Kde byla v ten moment francouzská policie, že jejich práci museli nahradit ruští fanoušci? Oficiálně se však rvali jen Rusové, Francouzi se chovali slušně… I sport se zneužil pro politiku – v protiruskou propagandu.

Ani za nic nemůžu najít jediného ruského agenta, ale protiruské propagandy je tu mnohem víc, než protizápadní propagandy za minulého režimu. Do kterých záležitostí se ještě bude plést politika – protiruská propaganda?

Pozn.redakce Nové republiky: Zatímco anglický Mirror a další média přináší reportáže o “brutalitě ruských fanoušků” francouzský tisk již popisuje anglické chuligány jako původce dalších srážek. Ostatně dnes francouzská policie očekává horkou noc po zápasu Anglie-Wels.