Brexit, prekariát, robotizace a panika. Bilderberg důležitější jak nikdy

16. 6. 2016   WertyzReport


Letošní konference ultra-elitní Bilderberg Group byla možná jednou z nejdůležitějších pro budoucí směřování lidstva. Nejenže řešená témata měla asi zatím největší důležitost, tvrdá policejní opatření v centru Drážďan, i přes nevelkou účast demonstrujících, spíše značila paniku a  znepokojení ze strany účastníků a organizátorů. 

Program

 

Program probíraných témat byl opět velice pečlivě zakódován do oficiálního prohlášení stejně jako seznam účastníků. Některá témata byla docela podobná tématům probíraných na Ekonomickém fóru v Davosu. Pojďme si probrat stručně jednotlivé body.

1. Současné události
Tohle téma je velice obšírné a v podstatě pokrývá veškeré globální problémy. Je napsáno v programu každý rok a v rámci něj se opravdu může řešit cokoliv.

2. Čína
Čína se pomalu, ale jistě, stává velkým globálním hráčem nahrazujícím Spojené státy jako globální supervelmoc. To také díky Henrymu Kissingerovi, účastníkovi Bilderbergu, který stál na počátku otevírání Číny globálnímu trhu. Kissinger do dnešního dne označuje čínského reformátora Danga Xiaopinga za „nejlepšího muže 20. století“ (ačkoliv otevřel trh zahraničnímu kapitálu a do Číny se začaly stěhovat firmy za levnou prací). Pro ultra-elitu není Čína hrozbou.

3. Evropa, migrace, růst, reforma, vize, jednota
Evropská unie se na první pohled zdá být v obrovské krizi. Nejenže politicky byla rozdělena kvůli migrační krizi (což zapříčinilo vzestup pravicových a populistických mainstreamových stran), je ohrožena odporem proti zavedenému vykořisťovacímu systému (voláním po reformě) a pro elitáře přestává mít vizi do budoucna, protože se pomalu začíná odklánět od tzv. euroatlanticismu (viz. odpor velkých evropských států proti americkým požadavkům v TTIP).
Elitní byznysmeni se navíc obávají odchodu Británie z Evropské unie, protože kořeny EU sahají až hluboko do Bilderbergu.

4. Blízký východ
Tohle téma se probírá také každý rok. Blízký východ je na pokraji teritoriálního rozdělení, ohrožena je také budoucnost ropy.

5. Rusko
Co s Ruskem? Jeho vzrůstající síla a moc ohrožuje USA a bezpečnost v Evropě. Na konferenci se objevil americký senátor Lindsay Graham, válečný štváč, který hájí zbrojení a americkou zastrašovací sílu, a  velitel Amerického evropského velitelství Philip Breedlove. Pro ně je Ruskou vojenskou hrozbou.

6. Americká politika, ekonomika, růst, dluh a reforma
Půjde zreformovat ekonomické prostředí USA? Systém, který je bankéři tvořen přímo na spadnutí, je nadále neudržitelný a bankrot USA se neodvratitelně blíží každým rokem.

Elita se také obává možného vzestupu Donalda Trumpa. Proto se na konferenci objevilo tolik lidí napojených na Hillary Clintonovou.

7. Kyberválky
Kybernetická válka je také velice hojně probíraným tématem. Jak technologie postupují kupředu, v ohrožení se ocitá klíčová infrastruktura všech zemí. Tichá válka počítačů může ohrozit miliony lidí po celém světě.

8. Geopolitika energie a ceny komodit
Možná kvůli tomuto tématu se na konferenci objevilo tolik představitelů ropného průmyslu. Ropný průmysl totiž ztrácí vyhlídky do budoucna kvůli nízkým cenám ropy, které vznikly následkem geopolitických tahů. Výsledkem toho je, že americká břidlicová produkce kolabuje a  Saúdové přicházejí o miliardy dolarů z ropných příjmů. Ropa samozřejmě nemá budoucnost, protože následující léta nás čeká vzestup dopravních prostředků na alternativní pohon, takže je zde velký problém.

Nízké ceny se samozřejmě netýkají jen ropy, ale také uhlí a oceli. Tohle všechno zapříčinily čínské společnosti, které mají od vlády dotovaný vývoz.

9. Prekariát a střední třída
Tohle téma bylo na letošní konferenci snad nejdůležitější. Současné ekonomické prostředí na Západě ničí střední třídu a zvětšuje díry mezi bohatými a chudými. Následkem toho lidé také ztrácejí sociální jistoty, a  tak vzniká prekariát.

Prekarizace je termín označující nahrazování plného pracovního poměru jiným druhem vazby mezi zaměstnancem a  zaměstnavatelem. Nejčastěji částečným úvazkem, jednorázovým nákupem služby, dohodou o provedení práce či obchodním vztahem. To vede jedince ke ztrátě sociálních a finančních jistot plného pracovního poměru. V  sociologii vyjadřuje prekarizace existenci zbavenou sociální a finanční stability, což má vliv na materiální a duševní blahobyt jedince,“ uvádí definice na Wikipedii.

Ultra-elita se tedy zajímá o důsledky globalizace, kterou sama způsobila. Zbavit člověka sociální a finanční stability na úkor nejbohatších je forma novodobého otroctví.

10. Technologické inovace
Tohle téma se týká bodu č. 9, protože zánik sociálních jistot a  pracovních míst vzniká následkem robotizace práce. Co s lidmi bez práce? Tohle téma se řešilo i letos na Ekonomickém fóru v Davosu.

Zveřejněný seznam účastníků je samozřejmě jen oficiální, na konferenci se většinou objevují známé tváře tajně a nevstupují předním vchodem. Vše je pečlivě připraveno pro zajištění soukromí. Po smrti amerického novináře Jima Tuckera je navíc pro nezávislé novináře problém sbírat informace. Každý rok nicméně nalezneme informace z místa od stejných lidí.

Lobboval Manuel Barroso za nového generálního tajemníka OSN?

 

Zatímco účastníci a členové konference nechtějí rozebírat jakékoliv detaily konference, spekulace ohledně pravé podstaty diskuzí se hemží. Jedna z nich přišla z pro-evropské nadace Euractiv. Bývalý předseda Evropské komise Manuel Barroso, který na Bilderberg jezdí každý rok, měl podle informací na konferenci prosazovat bulharskou místopředsedkyni Evropské komise Kristalinu Georgieovou.

Georgieva v době konference navštívila mezinárodní konferenci v Berlíně a účast na Bidlerbergu potvrdila bulharským médiím. Přiznala, že konferenci navštívila tajně, ale „představovala pozici Evropské komise.“

Podle informací webu Euractiv Barroso lobboval na Bilderbergu za její nominaci na post generálního tajemníka OSN. O dva dny dříve, 7. června, požádal bulharského premiéra Bojka Borisova, aby změnil bulharského kandidáta na tuto pozici.

Bulharská vláda následně prohlásila, že Georgieva zůstává tam, kde je, a Bulharsko nominuje šéfku UNESCO Irinu Bokovou. Spekulovalo se také, že Borisov nechtěl Georgievu nominovat kvůli její složce ve svazcích bývalých tajných služeb. Podle serveru Euractiv Georgieva využila služeb bývalého portugalského evropské poslance Maria Davida, aby lobboval za její jmenování za jinou zemi, údajně za Maďarsko a  Albánii.

Peter Thiel učinil prohlášení

 

K Bilderbergu se na ulici vyjádřil novinářům člen řídícího výboru a  zakladatel Pay-Pal Peter Thiel. Thiel shodou okolností dělá volebního delegáta Donaldu Trumpovi.

„Domnívám se, že je vždy důležité si vyměnit názory s lidmi bez ohledu na jejich perspektivy. Myslím si, že ve společnosti máme spoustu problémů, musíme najít způsoby pro komunikaci s lidmi, kde ne vše je úplně transparentní, libertariánství není spojeno s radikální transparencí. To je často argument Stasi ve Východním Německu, kde všechno muselo být monitorováno společností. A myslím, že nejlepší konverzace jsou v malých skupinách, kde nic není monitorováno, máte ty nejupřímnější konverzace a lépe myslíte na budoucnost,“ řekl. Stejným způsobem se mimo kameru vyjádřil i Jacob Wallenberg.

Utíkej, Dave, utíkej!

Trošku jiný přístup si zvolil bývalý šéf CIA David Petraeus, který patrně každé ráno chodil běhat, a při dotazech na Bilderberg novinářům utekl.

Policejní opatření

Kvůli konferenci se v podstatě celé centrum Drážďan stalo nejhlídanějším místem v Německu, kde není tolerováno jakékoliv narušení klidu. O tom se přesvědčil novinář Press for Truth Dan Dicks, který byl policií osmkrát zadržen, při poslední „kontrole“ mu bylo řečeno, že se nesmí ukázat sto metrů v blízkosti hotelu, jinak bude zatčen a  deportován.

Tvrdá policejní opatření zdokumentoval i Luke Rudkowski z We Are Change. Policejní opatření byla podle účastníků zatím nejtvrdší za celou dobu.