Rusko pracuje na projektu vícenásobně použitelné kosmické lodi pro lety na Měsíc

6.8. 2016   Eurasia 24
Ruský podnik RKK Energija pracuje na projektu vícenásobně použitelné pilotované kosmické lodi Ryvok určené pro dopravu nákladů a kosmonautů k Měsíci. Podle představitele RKK Jurije Makušenka by doprava Ryvokem měla být levnější než plánovaná doprava lodí Federacija.
Náklady na jednu cestu pilotované lodi Ryvok budou o třetinu nižší než náklady na misi pilotované dopravní lodi Federacija, tlumočila agentura RIA Novosti prohlášení zástupce Energije Jurie Makušenka, který představil projekt Ryvoku na mezinárodní vědecké konferenci Pilotovaný průzkum vesmíru.
Podle projektu má být základna Ryvoku na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a ten má odtud zajišťovat spojení mezi ISS a lunární stanicí kroužící kolem Měsíce. Tam by měl dopravovat náklad a kosmonauty, kteří budou na ISS dopraveni loděmi Sojuz.

Pro urychlení z první na druhou kosmickou rychlost by měl Ryvok využívat modernizovaný urychlovací blok DM, který by na oběžnou dráhu vynášela těžká raketa Angara A5. Spojení DM s Ryvokem by se uskutečňovalo na oběžné dráze.

Během návratu z lunární oběžné dráhy (a k přistání na Zemi) by Ryvok k zbrzdění rychlosti v atmosféře používal „deštníček“ o ploše cca 55 čtverečních metrů.

Maximální hmotnost kompletu má být 11,4 tuny, doba letu z oběžné dráhy Země k Měsíci by neměla být delší než 5 dní.

Jako významnou přednost Ryvoku v porovnání s plánovanými lety na Měsíc pomocí Federacije uvedl Makušenko, že v tomto případě není k dopravě k Měsíci zapotřebí ultratěžký raketový nosič nebo nosič s vodíkovým palivem, ani certifikace rakety Angara A5 pro pilotované lety, protože nebude využívána při startech kosmonautů ze Země. Další předností je podle Makušenka snížení nákladů na provoz a zkrácení doby přípravy celého dopravního systému.

Makušenko rovněž uvedl, že RKK Energija a NASA posuzují projekt vytvoření společné oběžné stanice Měsíce.

Jedenáctého dubna prohlásil hlavní konstruktér RKK Energija Jevgenij Mikrin, že stavba nové ruské kosmické lodi Federacija bude zahájena v létě letošního roku.

Téměř současně bylo oznámeno, že první nepilotovaný start Federacije se plánuje na rok 2021 a první start s kosmonauty na palubě na rok 2023.

Kosmická loď Federacija, vyvíjená RKK Energija, je určena k dopravě osob a nákladů k Měsíci a na orbitální stanice kroužící kolem Země. Její posádku mohou tvořit až čtyři kosmonauti. Doba samostatného působení lodi je plánována do 30 dnů, v případě připojení k ISS až 1 rok. Pro vyvedení Federacije na oběžnou dráhu se plánuje použití těžkého raketového nosiče Angara A5B.

Zdroj: vz.ru

Překlad: mbi