Savčenková schválila bombardování škol i mateřských škol v Donbasu

23. 6. 2016  AC24

Ukrajinská poslankyně Naděžda Savčenková vysvětlila evropským poslancům Parlamentního shromáždění (PACE) ve Štrasburku, jaké má Rusko úmysly: Chce sousedit se Spojenými státy. A vyzvala Západ, aby zastavil Rusko na ukrajinské hranici, referovala agentura RIA Novosti a ruský tisk.
„Pokud překročí tento milník, bude pozítří Rusko přímým sousedem Francie, Anglie, Německa, a potom i Spojených států. No, to jsou plány Kremlu,“ ujistila vševědoucí Savčenková. Proto požadovala, aby Západ důkladně „Moskvu proškolil“.

„Nemyslím si, že Evropa bude chtít mít za přímého souseda medvěda, který vylezl z tajgy,“ sdělila ukrajinská poslankyně.

Ruský tisk se ale Savčenkové vysmál za nedostatečnou znalost zeměpisu. Podle něj se patrně učila na ukrajinských globusech, na nichž zřejmě chybí další země. „Jinak by Savčenková věděla, že Rusko a Spojené státy už dávno mají společnou hranici – přes Beringovu úžinu,“ napsala Komsomolskaja pravda.

Tím se však nehodlala poslankyně zastavit, a na ruské novinářů v PACE vyštěkla, že není proti bombardování mateřských školek a školy v Donbasu. Připustila jen, že by po nich střílela jen municí povolenou „Ženevskou konvencí“.

„Nevadí mi, kdybyste sbírali střepiny kdekoliv se nacházíte – ve školce, nebo na bojišti,“ vysvětlila Naděžda. „Jsem proti vám – ruským novinářů – to není obchodní značka. Jedna věc, když dopadne mina a druhá věc bomba s fosforem. Rozdíl je v tom, že něco je povoleno Ženevskou úmluvou, a že něco je zakázáno.“

K tomu se je třeba připomenout, že „pilotka“ Savčenková naváděla palbu ukrajinských sil proti opolčencům. V Rusku byla odsouzena za záměrnou „vraždu“ dvou ruských novinářů právě v této souvislosti. Později byla omilostněna a s Ukrajinou vyměněna za dva ruské občany.

Zdroj: pz.cz, kp.ru