Velmocenský boj o Sýrii

Emil Kalabus
20. 6. 2016
 

Skrytý boj velmocí o Sýrii pokračuje. Americká intervence v Sýrii se bude zvyšovat, stejně jako tomu bylo v případě války ve Vietnamu, kde se americká vojenská přítomnost během osmi let rozrostla z několika set poradců na půl milionu vojáků. Tak to vidí The Washington Post a vše tomu nasvědčuje.

Prezident Bashar al-Assad v syrském parlamentu v Damašku, volá po naprostém vojenském vítězství, rusové, ale volají po střízlivém posuzování reality.

Je samozřejmé, že Moskva nesdílí nadšení a přesvědčení projevené Teheránem a Damaškem ohledně celkové pozemní operace. Řečeno prostě, Rusko se jistí, zatímco Damašek a Teherán dychtí po akci.

Ruské upřednostňování příměří je pochopitelné. Írán a Sýrie, na druhé straně, jsou názoru, že příměří pouze pomohlo „opozici“ se přeskupit a opětovně získat některá ztracená území.

Ve skutečnosti je to jen podpora Ruska, co umožnilo syrské vládě konsolidovat svoji kontrolu nad většinou Damašku, Homs a Hama a získat kontrolu nad územími kolem Aleppa. Režim nemůže doufat, že uštědří „opozici“ rozhodující ránu jinde, než v západních oblastech země.

Nedávný příjezd britských a francouzských zvláštních jednotek by docela dobře mohl být akcí předjímající decentralizační proces, který se pravděpodobně kuje. Rusko to vnímá a nehodlá se chytit do pasti.

Samozřejmě, že Teherán a Damašek to budou považovat za de facto rozparcelování Sýrie vnějšími mocnostmi mezi své loutkové frakce a nepřijmou to. Moskva jedná rozvážněji a zatím váhá…Čas příměří ale vypršel.

Použití zástupných sil pro zničení legitimní vlády v Sýrii se nyní začíná stupňovat za pomocí metody přímého nasazení pozemních západních speciálních sil a pozemního vojska pod rouškou pomoci a koordinace „umírněných“ teroristů.

Přestože syrská armáda bojuje se zástupnými silami Západu, Spojené státy, Británie a Francie začaly přemisťovat své vojáky speciálních jednotek na pomoc k uskutečnění úkolu zničit syrskou vládu a odstranit Asada. Úkol odstranit Asada, byl pro Západ vždy prvořadý. Dnes se k této vizi připojili izraelští, jordánští a turečtí důstojníci, a to navzdory skutečnosti, že ruské zvláštní síly jsou na zemi a bojují na straně syrské armády.

Není tajemstvím, že obě velmocenské strany – Spojené státy a Rusko budují vojenské základny v severních oblastech Sýrie, aby je mohly použít jako zastávku pro nové operace.

V této souvislosti přicházejí zprávy z ruských médií, které citují kurdské zdroje, že se Francouzi nyní snaží vybudovat vojenské základny v provincii Aleppo.

Zdá se, že je to tak, jak píše Václav Umlauf. Čas příměří vypršel a Západem podporovaní teroristé dostávají ruské bomby přímo na kokos i s jejich poradci. Začíná druhá fáze konfliktu, který už přestal být pouhou lokální válkou.

Jestřábi v USA konečně dostanou svůj casus belli – který označuje incident, událost nebo skutečnost postačující jako důvod k vyhlášení války, aby mohli vyrazit na Rusa, zatím pouze v Sýrii.

Jestřábi z Pentagonu už vykřikují, že je třeba nad Sýrií sestřelovat ruská letadla a vytvořit bezletovou zónu.

Zapomínají však na jedno. Spojené státy a jiné Západní země jsou v Sýrii podle mezinárodního práva zločinným agresorem páchající válečný zločin útočné války, jelikož cizí nasazení vojsk na území svrchovaného státu je možné pouze v souladu s rezolucí RB OSN nebo se svolením tamní vlády. Američané oproti ruskému letectvu nemají ani jedno. Ruské vojenské síly jsou v Sýrii na pozvání tamní legitimní vlády.

Rusku už „americká válka proti teroru“ v Sýrii přestala dávat jakýkoli smysl, což nejspíš platí i pro „mírové rozhovory“ v Ženevě. Je možné, že Rusko přece plánuje rozsáhlou pozemní operaci, která by vedle Daeše na syrském území zlikvidovala i Al Kajdu a další teroristy. Velmoci odhazují rukavice. Vynořuje se otázka, co bude dál…

Jedna věc je jistá. 17. června 2016 v ranních hodinách zaútočilo Ruské letectvo na klíčový muniční sklad Jabhat al-Nusra v severním Aleppu, který zcela zničilo. Tento sklad přiléhal k velitelskému a řídícímu středisku ve vesnici Babis.

Provládní síly za podpory ruských válečných letounů si vzaly zpět další území na syrsko-turecké hranici v severní části provincie Latakia. Do 17. června loajalisté osvobodili vesnice al-Shahrourah, Ain Issa a Hasam, kopec Tal al-Hayat, 3 vyvýšeniny (kóty 502, 559 a 469). Boje probíhají v horách al-Rowaisi.

Válka s teroristy pokračuje.

Zdroj: http://svobodnenoviny.eu/francie-v-syrii-buduje-vojenskou-zakladnu/

http://e-republika.cz/article3625-Rusko-v-Syrii-bombarduje-opozici-spojenou-s-teroristy-ktere-kryje-Zapad

http://cz.sputniknews.com/svet/20160616/3307928/usa-syrie-bezletova-zona-podminky.html

http://www.nwoo.org/2016/06/18/syrske-valciste-17-6-2016-video-a-jeho-prepis/