Zdvořilí lidé mají od včerejška pomník

12. 6. 2016, Petr Ďoubalík, zdroj zde – Slavnostní odhalení sochy “Zdvořilým lidem” v Krymu, videa

Pokud jste sledovali dění na Krymu, které následovalo po “majdanu” (2014), tak vás nepřekvapí označení “Vežlivyje ljudi” (Вежливые люди), nejvhodnější překlad: “Zdvořilí lidé”. Vžilo se jako pojmenování “zelených mužíčků”, tedy ruských vojáků, kteří dohlíželi na klid a bezpečnost při historickém referendu. 

Krym 2014

Oni měli tehdy zadání, že se mají chovat maximálně opatrně, přívětivě, vstřícně, zdvořile…
A tak se s nimi lidé fotili, povídali si s nimi, děti jim dávaly kytičky a vojáci na oplátku bonbóny. Na jednom z obrovského počtu videí z těch dnů je zachyceno právě to, co nyní zobrazuje čerstvě odhalený památník v Simferopolu: voják s kočkou u nohy a holčička s kyticí (inu, okupace jak má být!).

Krym 2014

Slavnostní odhalení památníku “zdvořilým lidem” se konalo 11. 6. na Náměstí Republiky v Simferopolu. Jak informuje dopisovatel agentury “Kryminform”, událost způsobila docela velký rozruch mezi obyvateli a hosty krymského hlavního města.

“Je symbolické, že ​​v předvečer svátku (Den Ruska) odhalujeme památník, který je symbolem návratu Republiky Krym do historického přístavu, jak řekl náš prezident. Jsem si jist, že památník bude velmi populární. To bude místo, kam budou přicházet všichni Krymčané” – řekl premiér Krymu Sergej Aksjonov.

Krym 2014

Zplnomocněný zástupce prezidenta Ruské federace v Krymském federálním okruhu Oleg Belavencev poznamenal, že pomník “Zdvořilým lidem” patří následníkům slavných ruských vojínů – současnému ruskému vojákovi.

Jak bylo plánováno, památník je instalován bez podstavce, aby každý, kdo chce, mohl k němu přijít a vyfotit se. Socha váží jen něco málo přes tunu a byla odlita po částech. Je vyrobena podle obrazu skutečného vojáka ruské armády. Zde je video ze slavnostního odhalení:

Krym 2014
Krym 2014
zdroj: ukraina.ru, 2016

2016
zdroj: http://slavyanskaya-kultura.ru/
zdroj: http://slavyanskaya-kultura.ru/

Malé videoohlédnutí za rokem 2014:

Zdvořilí lidé vrátili Krym domů, 2014 (ruští vojáci okupují Krym – lidem se slabšími nervy nedoporučeno sledovat): 

Krym poslouchá projev Putina, 2014:

Zoufalství Krymčanů z okupace neznalo mezí, reportéři ruské TV v besprostředním ohrožení: