Asad uznal řadu chyb, které udělaly syrské úřady na začátku konfliktu


2. 7. 2016  AC24
Syrský prezident Bašár Asad uznal, že ne všichni z protestujících na začátku syrského konfliktu byli teroristy nebo najatými agenty, a že úřady země udělaly řadu chyb, kdy reagovaly na tyto demonstrace.

„Někteří protestovali, protože chtěli reformy, to nemůžeme popírat. Nemůžeme říci, že všichni byli teroristy nebo „žoldáky”; většinou to byli demonstranti. Teď řeknu něco o „nepravých” protestujících: ti dostávali za své „protesty” peníze od Kataru. Poté jim začal Katar platit za to, aby se stali teroristy…

V práci na místech bývají nesporně vždy chyby… nemůže to ale ospravedlnit lidi, kteří zabíjejí policisty, vojáky, a tak dále”, řekl Asad v interview pro australskou televizi SBS, jehož text uveřejnila syrská státní informační agentura SANA.

Asad označil za „výmysl” zprávy některých médií o tom, že na začátku protestů prý zadržovali policisté děti, které psaly na zdech protivládní hesla.

Syrský prezident podotkl, že leckdo ze Syřanů si myslel, že reformy v zemi se provádějí velmi pomalu, jiní byli zase toho názoru, že úřady s nimi příliš pospíchají. „Nejde o reformy. Uskutečnili jsme všechny nezbytné reformy pět let před začátkem konfliktu, a nice se nezměnilo. Opravili jsme ústavu, obnovili jsme zákonodárství, jak to žádala opozice, změnili jsme mnoho jiného — a nic se nezměnilo. To všechno je spojeno nikoli s reformami, nýbrž s peněžními proudy z Kataru”, prohlásil Asad. Většina lidí, kteří protestovali na začátku konfliktu, teď podle jeho slov spolupracuje s úřady.