Člen CFR vyzývá elitu, aby „povstala proti tupým masám“ – Bohatý dědic řetězce Bloomingdale se vysmívá populistickým voličům, kteří „ctí hodnoty a tradici“

Paul Joseph Watson
9.7.2016 Zvědavec

V článku v časopisu Foreign Policy člen CFR James Traub tvrdí, že elita musí „povstat“ proti „hloupě naštvaným“ tupým masám, aby zabránila narušení globalizace populistickou vzpourou, která vedla k brexitu a vzestupu Donalda Trumpa.

V obavách, že „dnešní vzpoura občanů – ve Spojených státech, Británii a Evropě – může zvrátit politiku, jako nic jiného za mého života,“ Traub říká, že brexit byl „jasným zapuzením… bankéřů a ekonomů“ a příkladem, jak „se extremismus stal hlavním proudem“.

Traub uvádí potenciál Trumpa rozdělit Republikánskou stranu dokonce i když prohraje a neoblibu francouzské socialistické vlády, a tvrdí, že etablované politické strany v hlavních zemích Západu musí „spojit síly, aby udržely nacionalisty na uzdě“.

„Za vyhlídek stagnujícího růstu v Evropě a minimálního růstu příjmů ve Spojených státech se voliči bouří proti svým chmurným dlouhodobým vyhlídkám,“ píše Traub. „A globalizace znamená kulturu stejně, jako ekonomiku: starší lidé, jejichž známý svět mizí pod záplavou cizích jazyků a multikulturních oslav mávají pěstmi na kosmopolitní elitu.“

Traubův tón je tak pohrdavý, že dokonce i popisuje Trumpovu voličskou základnu jako „nic neznající“ stádo a vysmívá se voličům v Polsku za to, že vyznávají „hodnoty a tradici“, zatímco zdůrazňuje, že tlak na další globalizaci poštve „chudé a barevné a občany na okraji“ proti „pracující třídě a bělochům střední třídy“, které popisuje jako naštvané „mávače pěstí“.

Traub připouští, že tento názor je „elitářský“, ale že „je nezbytné říct, že lidé jsou oklamaní a že úkolem vedení je je odoklamat.“

Reakce na článek byla ostře jedovatá, kdy jeden respondent to okomentoval: „Jestli vás někdy zajímalo, jak vypadala konverzace mezi aristokraty, když venkované útočili na Bastilu, tak myslím, že některé se velmi podobaly tomuto článku Foreign Affairs.“

Tento text je dalším do očí bijícím příkladem toho, jak je elita odtržená od lidí, které uráží a chce jim vládnout.

Traub, absolvent Harvardu ze super bohaté rodiny, která vlastní řetězec luxusních obchodů Bloomingdale, naprosto netuší, jaký vliv mají věci jako masová nekontrolovaná imigrace, deindustrializace a globalizace na běžné pracující lidi na Západě.

Jeho výsměšná pompéznost je přesně to, proč mnoho Britů hlasovalo pro brexit a proč mnoho Američanů bude hlasovat pro Donalda Trumpa.

Tím, že odmítá poslouchat či chápat obavy stovek milionů lidí, kteří byli globalismem zotročeni a zbaveni svobod, a místo toho si arogantně libuje ve svém chucpe, Traub jen zajišťuje, že k lidové vzpouře, která vedla k brexitu, se připojí další lidé.

CFR Member Calls on Elites to “Rise Up Against Ignorant Masses” vyšel 29. června 2016 na Prison Planet. Překlad v ceně 196 Kč Zvědavec.