Na Ukrajině byl na počest Bandery přejmenován prospekt a salám

10. 7. 2016   zdroj
Kyjevská městská rada přejmenovala Moskevský prospekt na počest ukrajinského nacionalisty Stěpana Bandery, prohlásil poslanec městské rady Jurij Siroťuk. “Ulice Kutuzova byla přejmenována na ulici generála Almazova, ulička Kutuzova na uličku Jevgenije Gucalo …. Moskevský prospekt na prospekt Stepana Bandery. Zbývá dotáhnout prospekt (Romana) Šucheviče,” napsal Siroťuk na své stránce na Facebooku.


Také druh salámu byl přejmenován na počest nacionalisty z Moskevského na Banderovský.

Politika místo zdravého rozumu

Rozhodnutí kyjevských orgánů bylo odsouzeno ve Státní dumě Ruska.

“Pamatujete, na Majdanu byl hotel Moskva? Nyní je se jmenuje hotel Ukrajina. Kdyby se přejmenování uskutečnilo analogicky, někde by to bylo možné vysvětlit. Ale skutečnost, že Moskevský prospekt byl přejmenován na počest nacionalisty, v tom je více politiky než zdravého rozumu”, řekl první náměstek předsedy výboru Státní dumy pro záležitosti SNS Kazbek Tajsajev.

Podle předsedy výboru pro záležitosti SNS Leonida Sluckého spadají tato rozhodnutí do propagace nacismu a fašismu a vyžadují odsouzení mezinárodním společenstvím.

Zdůraznil, že dnešní dekomunizace na Ukrajině se mění v heroizaci nacistů a fašistů.

Banderovský salám

Jeden z podniků, vyrábějících salámy, se rozhodl podpořit “dekomunizaci” a přejmenoval Moskevský salám na Banderovský.

Moskevský salám vyrábíme již dlouho, ale teď se bude nazývat Banderovský, cituje internetová stránka ukrajinského deníku Vesti vedoucího podniku Petra Knišuka. List uvádí, že již dříve prezident Ukrajiny doporučil, aby se výrobci zbavili názvů, které jsou spojeny se sovětskou minulostí. Porošenko nazval proces dekomunizace “otázkou národní bezpečnosti.”


 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová