Hlas elit, hlas boží?


Luděk Ševčík
11. 7. 2016   
V článku Jiřího Pehe /pondělí 4.7.2016/ „Hlas lidu, hlas boží?“, klade autor mimo jiné otázku „Co když ale britský lid opravdu rozhodl většinově hloupě, protože jedna jeho část vůbec netušila, jaké může mít tak komplexní událost, jakou je brexit, důsledky? Máme mlčet jen proto, že rozhodl lid ?“


Autor se bohužel svým způsobem nahlížení na referenda, či jiná všelidová hlasování, nepozvedl nad současný trend politických elit, které se domnívají, že jen jejich rozhodnutí mohou být chytrá. Robert Malecký v Hlídacím Psu dokonce píše „proč necháváme volit prezidenta stejnou skupinu lidí, kvůli kterým se píší další a další zákony na ochranu spotřebitele“. Do třetice se přidal i ministr Dienstbier, který zapochyboval o zákonu o referendu, neboť se obává, že by „se lidé rozhodovali na základě zcela smyšlených, prolhaných, nebo nijak ověřitelných argumentů“. Tuto perlu bohužel nedotáhl do konce, neboť by musel pokračovat návrhem na zrušení vlád, protože některé „rozhodovaly na základě zcela smyšlených, prolhaných, nebo nijak ověřitelných argumentů“ dokonce o vypuknutí válek, což byla mimo jiné nucena konstatovat i zpráva vyšetřovací komise vedená bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem.

K volbám, kde se lidé rozhodují většinou „ na základě zcela smyšlených, prolhaných, nebo nijak ověřitelných argumentů“, je tedy občany možno připustit, ovšem k referendu, po kterém není tak lehké sestavovat koalice a program rychle opustit, již ne.
Tito pánové /a další a další/, kteří se zjevně počítají mezi elity, protože by asi nešli sami proti sobě, přitom nedokáží /nebo nechtějí/ ani pochopit základní principy demokracie. Lid totiž nerozhoduje chytře, či hloupě, lid rozhoduje především demokraticky! Většinově. A toto rozhodnutí každý demokrat ctí. Vždyť je jen fikcí, že by elity rozhodovaly moudře, o tom je téměř nekonečně příkladů. Ale možná rozhodují tak, jak se to líbí autorovi článku. Proto je, nedemokraticky, adoruje. Dalo by se říci, že propaguje heslo „Hlas elit, hlas boží“.

Že voliči brexitu neměli tušení, jaké může mít jejich volba důsledky, není jejich vinou. Je jen vinou elit, že jim je nedodaly, je jejich vinou, že nedokázaly svými argumenty voliče přesvědčit. Prohrály v politickém boji. Pokud budou na svou prohru pohlížet tak, jako Pehe a další mnou jmenovaní, nic nepochopily. Nic se nenaučí. Budou odsouzeni k dalším a dalším prohrám. Neboť heslo „Hlas lidu, hlas boží“ se nikdy nepíše s otazníkem. Maximálně tak s vykřičníkem.