Když „uřízneš hadovi hlavu“ tělo sebou už pouze cuká v nekontrolovatelných křečích! Celý ten „cirkus“ mi totiž trošku smrdí!

Ladislav Kašuka

18.7. 2016

 Byl „puč“ v Turecku skutečný, nebo je to jen efektivní způsob, kterým se Erdogan zbavil svých odpůrců?!
 Skuteční pučisté, pokud by to skutečně byli generálové a plukovníci, by si totiž uměli určitě o trochu lépe spočítat své šance na úspěch a primární úder by směřoval přímo na Erdogana.Místo toho pučisté raději uzavřely cesty do Evropy (nejspíš, aby nikdo zvenčí nevěděl co se v Turecku opravdu děje) a po pár hodinách střílení (většinou asi pouze do vzduchu) to odskákalo „pár“ vojáků, policistů a civilistů a najednou bylo po puči!
 „Hrdinný Erdogan“ se pak vrací vítán lidem hýkajícím nadšením (drtivá většina Turků v něm totiž vidí nového sultána, který obnoví Osmanskou říši), kyne zmanipulovaným ovečkám kolem a okamžitě prohlašuje, že všichni „zrádci“ budou tvrdě a nekompromisně potrestáni!

No řekněte sami přátelé, existuje snad efektivnější způsob jak se zbavit ne úplně loajálních vlivných představitelů armády, než sehrát pokus o převrat a pak všechny své odpůrce a kritiky prostě nechat postřílet jako zrádce?! Erdogan je autoritativní, novodobý turecký sultán zatýkající a věznící své kritiky a vraždící bez slitování své odpůrce a příslušníky menšin! Proto myslím, že místo opravdového puče šlo jen o „novodobý požár Reichstagu“, tedy o naprosté převzetí kontroly nad Tureckem a dobrou záminku na vyhlášení mimořádných opatření, které ještě upevní jeho absolutistickou mocenskou pozici v zemi.

Třeba se mýlím a určitě se mnou nemusí každý souhlasit, ale jak jsem řekl na začátku článku, mě na tom všem prostě něco pořádně smrdí…

Ladislav Kašuka.