Ministerstvo zahraničí USA rozhněvala Kerryho proruská prohlášení

Valentin Melnikov
14. 7. 2016 zdroj
Americké ministerstvo zahraničí se snaží nenápadně se distancovat od prohlášení svého ministra Johna Kerryho. V rezortu považují charakteristiku, kterou provedl ohledně skupin Jaish al-Islam a Ahrar al-Sham, za příliš podobnou té pozici, kterou opakovaně vyjadřuje Rusko.


Jedná se o vystoupení ministra zahraničí, v němž uvedl, že tyto skupiny jsou podskupinami DAEŠ v Sýrii a syrské buňky Al-Káidy (obě tyto teroristické skupiny jsou v Rusku zakázány). To samé bylo řečeno zástupci Moskvy v Radě bezpečnosti OSN, avšak žádná z nich, ani Armáda islámu, ani Svobodní lidé ze Sham, není zařazena do jednotného registru teroristických organizací.

Dva úředníci Bílého domu vyjádřili v rozhovoru s listem The Washington Press znepokojení nad rozhodností pozice Kerryho ve vztahu k Rusku. “John Kerry se jako by stále více shoduje s názorem ruské strany na syrské povstalecké skupiny, bojující proti Asadovi,” tvrdí list.

Bílý dům poznamenal, že ministr zahraničí riskuje podkopání snah USA o odrazení Ruska od útoků na tyto skupiny a konstatoval, že “Svobodná syrská armáda” může taková prohlášení považovat za vůli USA k souhlasu s postojem Ruska na nastolení míru na Blízkém východě.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová