Pokus teroristů v Sýrii o “zamaskování se”

31. 7. 2016     zdroj
28. července bylo na televizním kanálu Al Jazeera, který vysílá z katarského hlavního města Doha, odvysíláno prohlášení Abu Muhammad al-Dzhulani, vůdce v Rusku zakázané teroristické organizace Dzhabhat al-Nusra. V prohlášení je uvedeno, že od nynějška se tato zločinecká skupina, která je Radou bezpečnosti OSN zařazena do seznamu teroristických organizací, bude nazývat Fronta Fatah al-Sham, což lze přeložit jako Fronta dobytí Sýrie a Libanonu. Její “bratrské” vztahy s další, v Rusku také zakázanou, teroristickou organizací Al-Káida, jako by končí. O provedení “rebrandingu” své skupiny se “přebarvení” teroristé snažili dokonce i “maskováním” vlajky, když změnili barvu z černé na bílou.


Je třeba připomenout, že Dzhabhat en-Nusra byla založena v lednu v roce 2012 jako přepadový oddíl tzv. Islámského státu, v Rusku také zakázaného. Dále pak, po složení přísahy věrnosti Al-Káidě, začala tato skupina působit jako její pobočka společně s takovými teroristickými organizacemi jako Al-Káida v Maghrebu a Al-Káida na Arabském poloostrově. Je pozoruhodné, že ve svém prohlášení považoval Al-Dzhulani za nutné poděkovat “vedení al-Káidy” “za pochopení” a pokyny, jak se má vést v nových podmínkách džihád co nejlépe.

Není třeba dokazovat, že všechny pokusy teroristů o změnu své image jsou marné. Dzhabhat en-Nusra, ať se nazývá, jak chce, byla a zůstane nezákonnou teroristickou organizací, která nemá jiný účel než vytvořit krutými a barbarskými metodami tzv. islámský chalífát. Důsledný boj s těmito fanatiky bude pokračovat s podporou mezinárodního společenství až do jejich úplného zničení.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová