Příprava na novou ukrajinskou svodku na Kose?

vybral a přeložil Ernest
12. 7. 2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Vlkův úvod:

Na Donbasu evidentně začíná zase přituhovat. Skoro bych řekl, že Kyjev je odhodlaný využít čas do instalace nového amerického prezidenta ještě k jednomu kolu válečných operací. Aby prostě změnil poměr sil na Donbasu a  vyhnul se tak nutnosti plnit závazky z Minska II, které na sebe přijal a která dosud nenaplnil. Viz chybějící zákony o speciálním postavení opolčenských území, viz předpoklady pro volby na Donbasu, atd. atd. Napětí prostě roste a roste. Stačí se podívat na specializované servery.

Ernest, který v  době vydávání ukrajinské svodky měl na starosti ruská a opolčenská media mi poslal krátkou ukázku z  toho, co našel.

Dva pohledy na jednu událost z každodenní války na Ukrajině.
 
Protest v oblasti antiteroristické operace. Provokace nebo názor obyvatel? 
Z Korrespondent.net dnes (7.7.2016)14:07

V Doněcké oblasti obyvatelé protestovali proti ukrajinské armádě.
V zóně antiteroristické operace opět vznikl konflikt mezi ukrajinskými vojáky a místními obyvateli.
V Torecku v Doněcké oblasti se konalo shromáždění proti rozmístění techniky ukrajinské armády nedaleko města.
Podle slov účastníků shromáždění, blokovali vojáky kvůli ostřelování ze strany DNR.

Ve stejné době úřady zhodnotily protest jako provokaci příznivců separatistů.

Korrespondent.net studoval situaci v Toretcku.

Ostřelování města

V noci ze 4. července, byl Toreck ostřelován separatisty a v důsledku toho došlo k poškození domů, průmyslových objektů, plynových sítí a bytového domu v zahradnické společnosti.
Policie také zaznamenala pět zásahů granátů separatistů na území průmyslové zóny v trestanecké kolonii №2 Torecka.
Předběžná právní kvalifikace incidentu – „teroristický útok“.

Protest v Torecku

Následujícího večera se obyvatelé Torecka snažili zabránit pohybu vojenské techniky ve městě.
Podle demonstrantů, kteří blokovali armádu kvůli útokům ze strany DNR, zablokovali vojáky kvůli ostřelování pozic ukrajinské armády, které jsou v blízkosti města a dopadlo do obytných oblastí Torecka.
Vyzvali ukrajinskou armádu, aby přesunula své pozice dále od města.
Toreck je na demarkační linii v Donbasu, na dohled je předměstí Gorlovky.

Reakce úřadů

Šéf hlavního oddělení národní policie v Doněcké oblasti Vjačeslav Abroskin říká, že účastníci shromáždění jsou provokatéři, kteří podporují „ruskou stranu“ a snaží se podkopat důvěryhodnost ukrajinské armády.
Policie uvedla, že občané byly „kriminální živly“ a „pod vlivem alkoholu“.
Podle Abroskina se místní starosta choval jako vnější pozorovatel a nepomáhal policii.
Policie zadržela osm organizátorů shromáždění, které čeká soud.

Čistka ve městě

Do města byla vyslána zvláštní skupina policie. Abroskin řekl, že policie bude provádět preventivní šetření ve městě a okolních vesnicích, které jsou vystaveny téměř každodenní palbě separatistů.

Účelem těchto aktivit je identifikace osob podílejících se na terorismu, zabavování nelegálních zbraní, stabilizace situace.

Jak již bylo uvedeno, mezi 40 zkušenými policisty jsou příslušníci speciálních jednotek policie, pracovníci operativních a preventivních služeb a kynolog se služebním psem.

Skupinu vede náčelník oddělení preventivní činnosti GUNP v Doněcké oblasti, Jurij Gorustovič.

„Od obyvatel jsme dostali mnoho zpráv, že ve městě je mnoho lidí, kteří tu nežili. Pro úplnou stabilizaci situace ve městě, identifikaci osob, podílejících se na terorismu, zabavení zbraní a střeliva, plánujeme ve městě Toreck preventivní opatření silami speciálních jednotek hlavní správy Národní policie v doněcké oblasti” – řekl Abroskin.

Tolik článek na stránce Korrespondent net ze dne 7.7.2016. A co na to separatisté?

Ze stránek vk.com/strelkov info :

Vladislav Brig oznámil: „Podrobnosti o tom, proč místní obyvatelé Dzeržinska blokovali pohyb vojenské techniky ukrajinské armády. Stalo se to proto, že ukrajinská baterie, která ostřelovala Gorlovku dostala zásah a náhle explodovala munice, což způsobilo smrt několika desítek ukropů a zničení několika kusů techniky. Ale baterie byla na okraji města, a ani jedno stavení nebo civilista nebyl zraněn. Poté, nějaká “chytrá“ oslí hlava ve vedení ukrajinské armády rozhodla, že by nebylo špatné ostřelovat Gorlovku z centra města Dzeržinska. Tak lidé vyšli, aby tomu zabránili. Ostatní víte.”

Žádné dobré zprávy, co říkáte? Velmi a  velmi nerad bych zase na Kose psal Ukrajinskou svodku… Nicméně skoro bych si vsadil na to, že to je záležitost velmi blízká…. Obama už je jen chromá kachna A Clintonové by se mohl konflikt hodit.