Summit NATO ve Varšavě a pračka mých rodičů

– vlk –

12. 7. 2016  Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

skončený summit NATO ve Varšavě je a bude široce komentován. Samozřejmě , že si to nemohu nechat ujít a přidám na toto téma také pár řádek.

Co, že vlastně tedy bylo dohodnuto? Zkusím to zrekapitulovat:

1 – NATO tzv. posílilo své „východní křídlo“ a  dalo Rusku najevo, že nestrpí žádný jeho útok na kteroukoli členskou zemi, protože to bude, vzhledem k přítomnosti aliančních jednotek okamžitě válka proti všem zemím NATO.

2 – NATO posílí svou přítomnost na Černém moři

3 – NATO podepsalo smlouvu s EU o společné obraně kyberprostoru a uznalo elektronický svět za 5. bojiště příští války

4 – NATO pomůže řešit situaci s migrací ve Středomoří

5 – NATO prodloužilo misi v  Afghanistánu a zavázalo se ročně posílat na afghánskou armádu a policii 1 miliardu USD

6 – NATO vyzvalo Rusko, aby přestalo podporovat opolčence na východě Ukrajiny penězi, materiálem, lidmi a podporuje Kyjev, zároven zvýší počet společných cvičení.

Nadšení atlantistů je bezbřehé -NATO prý ukázalo zase svou jednotu a sílu, rozhořčení antiatlantistů je stejně velké . NATO prý nás přiblížilo zas e o kousek blíže poslední válce v dějinách lidstva.

Je na čase se podívat, jak to vlastně je.

Vezmu to, jako vždycky bod po bodu.

1 – NATO tzv. posílilo své „východní křídlo“ a  dalo Rusku najevo , že nestrpí žádný jeho útok na kteroukoli členskou zemi, protože to bude, vzhledem k přítomnosti aliančních jednotek okamžitě válka proti všem zemím NATO.
Podle svého zvyku – to nejlepší a  nejdůležitější si schovat až na konec svého komentáře bych to neměl pojednat jako první, ale až jako úplně poslední, protože si vám dovolím předložit pohled, který jsem v  žádném komentáři dosud nezaznamenal a myslím, že ani neznamenám. Navíc tzv. atlantisté mají ohledně tohoto rozhodnutí NATO evidentní orgasmus -NATO ukázalo svou jednotu, sílu a své svaly Putinovi a toho nyní jistě přijde chut si něco začít!

Přiznávám, že hloupost tohoto jejich jednoduchého uvažování mne daleko víc děsí než překvapuje. Od všech těch Jandů, Břeštanů, Štětinů, Šafrů, Votápků a podobných očekávat zdravý rozum a minimální soudnost je skutečně těžce přehnané. Proto je a přirozeně ani ve Varšavě shromážděnou elitu NATO nebudu obtěžovat jednoduchým dotazem – vlastně dvěma:

a – jak to, že Sovětský svaz v době, kdy měl převahu /se svými tehdejšími satelity/ v počtu lidí i zásadních konvenčních zbraní a  byl na hranicích Německa, kontroloval, více méně suverénně Baltské i Černé moře nezaútočil na západní Evropu? Ačkoli NATO se mu mohlo ubránit jen nasazením jaderných zbraní? A 

Nepochybně by atlantičtí válečníci od počítačových klávesnic odpověděli – protože tady bylo NATO!

Takže je na řadě otázka

b – jak to, že Rusko nezaútočilo na východě ještě v době, kdy pobaltské země, Rumunsko, Bulharsko nebyly členy NATO a Rusku by takový atak byl zjevně prošel / Balti, Rumunsko Bulharsko vstoupily do NATO 29.3.2004 – tedy 4 roky po tom, co se agresivní Putin stal ruským prezidentem/.

Odpověd – protože tady bylo NATO je nejspíš příliš idiotská i  pro Jandu, Břeštana, Votápka, Romancova, Štětinu. Nicméně rád bych znal odpověd. Ale nejlépe od pánů a  dam z tzv. rodinného fota ve Varšavě.. Chtít mohu. Stejně jako hodinky s  vodotryskem.

Rozhodně mi ale nikdo neodpoví ani na podotázku – proč Rusové nezaútočili at už přímo, či prý svou propracovanou formou hybridní války s využitím zelených mužíčků a  ruské menšiny v baltských zemích v roce 2008, kdy, jak se stále znovu dozvídám provedli agresi vůči Gruzii /ačkoli agresorem byl prokazatelně gruzínský diktátor Saakašvilli, na kterého mimochodem Gruzie dávno a dávno vydala mezinárodní zatykač – případnou námitku, že pod ruským vlivem snad neuplatní ani ten nejhloupější analytik z tzv. „Evropských hodnot“, když současná i minulá Gruzie žádá o členství v alianci a byla ve Varšavě v roli pozorovatele…/ nebo nejpozději v roce 2014, kdy v Pobaltí nebyly žádné jednotky NATO a Rusko se mělo dopustit agrese vůči Ukrajině a  šlo , ohledně Krymu, do konfliktu s  NATO na krev? Proč to tehdy ruský agresivní medvěd nevzal z jedné vody načisto? Kdo mu v  tom mohl tehdy zabránit?

Slyším opět břeštanovské, votápkovské a jandovské -protože NATO? Fakt se někdo chce takhle ztrapnit?

Takže mi nezbývá nic jiného, než v  tom vyptávání pokračovat otázkou další – proč odstrašování fungovalo, když sovětské jednotky byly uprostřed Německa, proč tzv. odstrašování stejně tak zafungovalo, kdy v Pobaltí nebyl ani jeden alianční voják a  dnes je to nedostatečné? Ačkoli Rusko má být agresorem nejméně do roku 2008? Co se změnilo? Rusko nějak výrazně posílilo? Nebo NATO nějak významně zesláblo? Pokud vím, Rusko by přece mělo být v důsledku ekonomických sankcí Západu a drastického propadu cen energetických nosičů hospodářsky takřka na kolenou…. A  Západ usiluje o smlouvy TTIP, která ho má udržet v  pozici světového hospodářského hegemona?

I nadále přece platí, že ruský vojenský rozpočet je 13x menší než to, co vydávají na stejný účel v  souhrnu ročně členové NATO! Početní stav ruské armády nedosahuje ani 1/4 toho , čím disponuje Aliance. A tak by se dalo pokračovat!

Ale nechme toho, logika a jednoduchá fakta je něco, co je dnes nejspíš, ne li rovnou zakázáno, tak nejméně v poloilegalitě s okamžitou nálepkou kremelská propaganda. Ale slíbil jsem vám pohled na tzv. posílení východního křídla NATO, který jinde nenajdete. Ty otázky, co byly položeny výše sice také nikde jinde než na Kose neobjevíte, ale mám cosi onačejšího. Něco, nad čím by měli uvažovat duševní giganti s  rozhledem Jandy, Votápka, Břeštana.

Rovnou řeknu, že velmi rozumím přání Litevců, Lotyšů a  Est0nců mít na svém území stálou prezenci aliančních vojáků. Jakkoli úplně každému je jasné , že nějaké 4 prapory vůbec nic neřeší. Pro případ útoku je to z vojenského hlediska pro ruskou armádu minimální obtíž. Ty jednotky nejsou nic jiného, než tzv. rukojmí. Tak jak se používala už od středověku. ve smyslu já s  tebou tu smlouvu o míru uzavřu, ale pošleš ke mně své dva syny , abych měl jistotu, že ji také dodržíš! A přesně v téhle pozici to je! A  v žádné jiné! Členské země NATO daly Baltů a Polákům své dva syny jako rukojmí! Že dodrží svoje závazky. Že jste tohle věděli a nic překvapivého? A přemýšleli jste také, co vlastně tím baltské země a Poláci vzkazují do Washingtonu, Londýna, Berlína, Paříže? V mé jednoduché češtině ten vzkaz vypadá takto – když sem k nám nepošlete své vojáky, abyste, v případě ruského útoku měli své padlé, tak vám NEVĚŘIME, že splníte svoje spojenecké závazky a ochráníte nás!

Ano, podstatou toho tlaku Baltů a Poláků není nic menšího a jiného než naprostá nedůvěra v to, že spojenecké elity v okamžiku lámání chleba nevykšeftují jejich nezávislost za nějaký bártr s Ruskem.. Bohužel mi to jinak nevychází. Popravdě řečeno, když si vzpomenu například na nedávnou dohodu s Iránem, na Sýrii, na Afghanistán, nemluvě o takovém Vietnamu nebo Libanonu tak se jim vůbec nedivím. Být Estoncem, také bych chtěl mít ve vztahu k Rusku jistotu…

Být Čechem, vidím to jinak. Například tak, že přítomnost jednotek NATO na ruských hranicích navíc na dostřel dalekonosného děla od Petrohradu, když to trochu přeženu, povede jen ke zvýšení konfrontace nárůstu napětí. A  to si ani nezkouším představit, že některý z  baltských států ovládne nějaký chorobný maniak posedlý konfrontací s Ruskem typu Saakašvilli..

Věc se z mého pohledu má tak, že pokud stačil doposud zmíněné východní křídlo ochránit článek 5. Washingtonské smlouvy, jistě by to byl dokázal i v budoucnu. Jenže Balti západním elitám, stejně jako velká část voličů v jejich vlastních zemích – nevěří. Já se jim nedivím, proč by měli, když jim dnes nevěří významná část jejich vlastních voličů? Která nejspíš se bude stále zvětšovat. Takže ono velké a historické rozhodnutí NATO o posílení východního křídla, nad kterým tak jásají atlantisté všeho druhu není v  reálu ničím jiným, než totálním projevem nedůvěry některých členů NATO zejména vůči USA a dalším hlavním hybatelům v alianci ohledně jejich připravenosti dostát v případě potřeby svým smluvním závazkům! Tohle chce někdo oslavovat?! Izrael a Benjamin Netanjahu vědí své.

Nicméně je tu ještě jedna důležitá drobnost, která není komunikována, ačkoli její význam je zásadní! Takže nesmí zapadnout. Všimli jste si technického detailu jak budou alianční jednotky na východě definovány? Bude to formou trvalého cvičení! Trvalé cvičení znamená, že národní parlamenty jsou vyřazeny ze hry! Ve většině států musí parlament posvětit vyslání armádních jednotek do ciziny. S  celou procedurou. Vede se k tomu diskuse, poslanci hlasují, sdělovací prostředky to rozmazávají, veřejnost se zajímá. Ne tak, jde li o tzv. cvičení. Tehdy dočtené útvary prostě dostanou rozkaz. Bez jakékoli parlamentní ingerence, bez odezvy ve sdělovadlech a pochopitelně s vyloučením veřejnosti…

2- NATO posílí svou přítomnost na Černém moři

Tady bych, v podstatě opakoval jen to, co jste už četli u bodu 1. Rusko považuje Černé moře za svůj rybník. Samozřejmě, že ví, že když Turecko nebude chtít, žádná ruská lod nemá šanci proplout ani do nebo z Černého moře. A podobně je naopak zásadním strategům jasné, že v případě konfliktu s Moskvou by námořní jednotky NATO byly smazány z mořské hladiny během několika málo minut. Takže co přinese zvýšení vojenské prezence pro tuto oblast světa? Více bezpečnosti? Ani nápad! Jen riziko další velké prachárny, po které se promenují frajeři s otevřeným ohněm. Kteří navíc s  těmi pochodněmi žonglují. Aby dokázali, že jsou opravdu velcí frájové….

3 – NATO podepsalo smlouvu s EU o společné obraně kyberprostoru a uznalo elektronický svět za 5. bojiště příští války

Tak tohle je určitě novum. V mnoha ohledech. A pro mne vůbec nejpodstatnější věc na summitu. Ano, kyberprostor je nové válčiště. Už nějaký čas. A  vůbec nepochybuji, že se ve virtuálním světě vede ostrá zuřivá válka už mnoho a  mnoho let. Stejně tak nelze pochybovat, že všichni velcí válečníci zde mají dávno a  dávno na území protivníka tzv. spící jednotky, které jen čekají na aktivaci, aby ochromily jeho sítě všeho druhu a podlomily jeho schopnost a vůli se vůbec bránit. Nemyslím tím nějaké fyzické jednotky teroristů, kteří začnou útočit na citlivé body nepřítelovy infrastruktury, ale prostě spící programy. Něco,co nejlépe demonstroval virus Stuxnet v Iránu, když položil iránský jaderný program. Jen si myslím, že to, co už je k potenciálnímu nepříteli propašováno, bude neskonale četnější a  také výkonnější. Tohle všichni znají a vědí.

Jenže nyní NATO poprvé cela oficiálně deklarovalo, že rozjíždí zbrojení i na této frontě. A  EU řekla – my se budeme, z našich fondů na tomto zbrojení podílet! Zkrátka – oficiální militární rozpočty budou nyní ještě doplněny o zdroje z EU. Které byly původně určeny na něco úplně jiného – na řešení problémů obyvatel unie. Na vyrovnávání ekonomických rozdílů, na vědu, na infrastrukturu, na kulturu, na zvýšení zaměstnanosti, na lepší vzdělávání, atd. atd. dnes víme, že EU část svých fondů uvolnuje v podstatě na zbrojení. Chci doufat, že zejména defenzivní. Protože i EU a její členové mohou být v budoucnu vystaveni masivnímu kyberútoku. To je fakt, který nelze bagatelizovat. Stejně jako skutečnost, že obranu pře touto hrozbou řad a států není schopna svými kapacitami vykrýt.

Jenže tahle smlouva má i jiný zásadní rozměr, který bychom neměli přehlédnout – Švédsko, Rakousko, Finsko, Irsko okamžikem jejího podpisu přestali existovat jako samostatné a  neutrální země a jejím prostřednictvím se staly efektivně dalšími členskými zeměmi NATO. Tak to prostě fakticky je. Zásadní geopolitická změna, myslím.

4 – NATO pomůže řešit situaci s migrací ve Středomoří

Jak je to dlouho, co NATO konstatovalo, že obrana mořské hranice před běženci není jeho úkolem? Dnes je to jinak? Rád bych tomu věřil. Nevěřím. Pokud lodě NATO jen posílí bezplatnou taxislužbu pro migranty, kterou ve Středozemí už dlouho vykonává vzorně FRONTEX, je to naprosto kontraproduktivní. Minulý týden media, včetně německých, jásala, že od začátku roku dorazilo do Němec prý jen necelého 1/4 milionu běženců. Čtvrt milionu… Prý tolik přišlo jen loni v listopadu… No pro mne 230 000 je prostě stále pořád víc než je snesitelné – půl milionu za rok. A  další budou následovat v rámci spojování rodin. Žádný důvod k oslavě. A že by s tím NATO něco udělalo? Kdyby ano, muselo by nejdříve zabrat kus pobřeží Libye. a tam začít důsledně vozit lidi z člunů chycených na moři i ty, kteří se nějak dostanou do Itálie. Při důsledné praxi, by byla středomořská migrační trasa ochromena během několika málo týdnů. nevěřím, že tohle je to, co lze od údajného angažmá NATO ve Středozemním moři čekat. Ve Varšavě o něčem takovém nebyla řeč. Takže taxislužba.

NATO řeší ruskou hrozbu. Totálně ignorovalo a ignoruje nebezpečí migrační vlny. Ačkoli tohle je hrozba, na kterou si každý může přímo sáhnout. Která nepochybně bude eskalovat. a klidně může vést až k rozpadu evropských států! Putin nemusí vůbec nic dělat, stačí když on a Rusko přežije. A nechá západ Evropy , aby se uvařil v budoucích etnických a náboženských konfliktech na plameni tzv. humanismu a  politické korektnosti..

5 – NATO prodloužilo misi v  Afghanistánu a zavázalo se ročně posílat na afghánskou armádu a policii 1 miliardu USD
Už jsem psal, že mám pochopení pro požadavek obyvatel tří pobaltských států mít na svém území alianční rukojmí. pardon – jednotky. Na jejich místě bych to chtěl také. Například, když vidím Afghanistán. NATO prodloužilo svůj závazek na setrvání svých vojáků v zemi. při současném jejich pomalém stahování. Je naprosto zřejmé, že dříve nebo později prostě NATO z Afghu odejde. A  stejně tak je jisté, že zemi opanují ti, které původně chtělo porazit – tedy Taliban a jiné podobné, z našeho pohledu teroristické skupiny. Nějaká miliarda dolarů na tom vůbec nic nezmění. Jestliže nebyli Talibové rozdrceni do roku 2011, kdy v zemi operovalo 130 000 zahraničních vojáků, tím méně lze počítat s  jeho porážkou v době , kdy tam jich tam zůstane nějaká 1/10. Peníze nic nezachrání. NATO se prostě bohužel rozhodlo zopakovat tzv. vietnamizaci místní války. Jak to dopadlo, si my, co jsme to zažili, pamatujeme. NATO není schopno porazit fanatiky v Hindukůši. Ale hrozí rozdrcením Putinovi s  jeho atomovým arzenálem….

6 – NATO vyzvalo Rusko, aby přestalo podporovat opolčence na východě Ukrajiny penězi, materiálem, lidmi a podporuje Kyjev, zároven zvýší počet společných cvičení.

Tohle je opravdu dobrý gag! A  co takhle konečně přinutit Kyjev, aby konečně začal respektovat minské dohody? Aby přijal nutné zákony. Například ten o zvláštním postavení Donbasu. Nebo zákon, který by umožnil volby.

A v  úvodu tohoto článku jsem položil řadu jednoduchých otázek. Stejným způsobem ho zakončím.

Jaký je rozdíl mezi Sýrií a Ukrajinou?

Jak to, že v jedné zemi je správné podporovat prezidenta, který vzešel z voleb a  v druhé je to zločin?

Jak to, že v jedné zemi jsou povstalci legitimní opozice s kterou musí tamní vláda jednat, zatímco v zemi druhé jde o vzbouřence, proti kterým je legální nasadit armádu i paramilitární vojenské jednotky a jednat je nemožné?

Jak to, že v jednom případě je normální střílet raketomety plošně na města a vesnice, vzít pod palbu nemocnice, školy, vodárenskou infrastrukturu, držet obyvatelstvo v  hladu a totální blokádě a v druhé je to válečný zločin?

Atd.atd. někdo by mi opravdu měl vysvětlit rozdíl mezi Ukrajinou a Sýrií. Pak bych snad pochopil, proč má Rusko přestat podporovat opolčence a proč naproti tomu podporuje Západ syrské islamistické povstalce.

O tomhle všem byl pro mne varšavský summit NATO.Mnozí ho označují za historický. Já bych ho spíše nazval hysterickým. Mimochodem historický? Když další se naprosto mimořádně bude konat už za rok? Kvůli změně v Bílém domě? I tohle je symptomatické – historický summit, který bude za rok nejspíš revidován tím či oním směrem. protože nový americký prezident nejspíš bude mít na věc jiný náhled než Obama… Já si dosud naivně myslel, že historické jsou jen ty věci, které představují dějinné milníky. Dnes vidím, že stač, když něco trvá necelý rok, aby to získalo stejný predikát. Netušil jsem , že historie je něco jako moderní elektronika. Mým rodičům vydržela pračka celý život. My ji dneska měníme každých šest let.