RF upozornila tureckého prezidenta na připravovaný převrat


21. 7. 2016    zdrojzdroj
Rusko upozornilo několik hodin před začátkem vojenského převratu v Turecku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na připravovaný puč. Informovala o tom íránská informační agentura Fars s odkazem na arabská média, která se o tom dozvěděla z diplomatických zdrojů v Ankaře.


Uvádí se, že výzvědné údaje byly obdrženy od jednotek ruských ozbrojených sil, umístěných v regionu, kterým se podařilo zachytit vojenské radiové informace včetně šifrovaných. Jejich analýzou bylo zjištěno, že turečtí vojáci připravují svržení vlády.

Konkrétně v rádiové informaci zaznělo, že k hotelu v letovisku Marmaris, kde se Erdogan rekreoval, musí být odesláno několik armádních vrtulníků, aby byl zatčen nebo zabit. Nakonec se však vrtulníky opozdily, takže prezident byl již evakuován.

Kde přesně ruská armáda zachytila rádiové zprávy, zdroje neví, ale bylo poznamenáno, že ruská zpravodajská jednotka se nachází na severu sousední Sýrie, na základně Hmeymim. Bylo konstatováno, že tam jsou dislokovány moderní systémy pro zachycování radiových zpráv, které shromažďují informace pro jednotky, bojující proti terorismu na syrském území.

Diplomatické zdroje připomínají posun v zahraniční politice Erdogana, kdy po několika měsících ochlazení vztahů s Ruskem, které následovalo po útoku na ruský bombardér Su-24 v Sýrii, se omluvil. Právě to bylo podle jejich tvrzení “hlavním důvodem k tomu, že řada zahraničních států vyprovokovala armádu k převratu a bylo jí přislíbeno, že ji podpoří – a tento posun jej zachránil”.

V této věci turečtí představitelé dosud neposkytli komentář. Dříve oficiální představitelé včetně silových struktur potvrdili, že generálové armády byli předem informováni o blížícím se převratu. Bylo zdůrazněno, že puč se podařilo potlačit díky informacím o spiknutí, které národní rozvědka obdržela několik hodin před jeho zahájením.

Pro odvrácení převratu vydalo vedení armády rozkaz všem leteckým a pozemním sílám v celé zemi, aby okamžitě přerušily činnost a aby dopravní prostředky zůstaly na svých místech.

Bylo také oznámeno, že spiklenci, když si uvědomili, že jejich úmysly jsou známy, byli nuceni začít operaci o šest hodin dříve – původně měli v plánu vystoupit ve 03:00 místního času v noci na 16. července …

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová