Skutečné vyšetřování z otevřených zdrojů versus vyšetřování otevřených zdrojů a la Bellingcat

Výstřižek

napsal Graham Phillips, přeložil JF
17. 7. 2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

vlkův  úvod:

západní/český  mainstream často  uvádějí mezi tzv. seriozními  zdroji velmi a velmi  pochybné  instituce o  jejichž  serioznosti napsat , že  o ní lze pochybovat, by bylo těžkým eufemismem. Jedním z takových je, co se týká  války  v Sýrii je  tzv.  SOHR a  dalším – tentokráte vší pravdy  futrálem přes Ukrajinu je  tzv.  Bellingcat. 

 

Pokud  jste  se zajímali o dění  na Ukrajině nebo alespoň jste  sem tam četli  na Kose  Ukrajinské svodky,   mnohočetně  jste  narazili na jméno britského novináře Grahama Phillipse, který se  dlouhodobě  zdržoval na  Donbasu, zejména v  opolčenských liniích svými reportážemi  tvrdě  bořil propagandistické ukrajinsko západně  mainstreamové  mýty. Nyní  si zřejmě  vzal na mušku  Bellingcat a hodlá mu věnovat  důkladnou a soustavnou pozornost. Jak ostatně  oznámil v následujícím krátkém článku:

Brzy začnu pracovat na své dokumentaci MH17 jejíž součástí bude vyšetřování z otevřených zdrojů.
Při té příležitosti bych chtěl říci: bude to skutečné šetření z otevřených zdrojů, nikoli nějaká další „občanská zpravodajská agentura“ Bellingcat (často citovaná západními medii pro svou práci na MH17 – viz obrázek).
Výstřižek
Jejich ”vyšetřování” probíhá tak, že se vezmou nebo jsou někým předem dány závěry a k nim se pak hledají “důkazy“, které by je potvrzovaly. Přes to, že se to tváří jako nějaká převratná vyšetřovatelská inovace, toto „otevřené“ vyšetřování Bellingcatu se nejvíc podobá té nejhorší podobě policejní práce minulých staletí – vezměte podezřelého, nalepte na něj obvinění a jděte pozpátku, až najdete nebo podle potřeby zfalšujete „důkazy“, které budou sedět. To je důvod, proč je Eliot Higgins z Bellingcatu směšnou figurou v německé televizi:
To je důvod , proč byl Bellingcat obviněn z manipulace s fotografiemi, což celou jejich pracovní metodu u  špičkových expertů na obrazovou informaci deklasuje na “hádání z čajových lístků”.
Výstřižek
Graham Phillips MH17

To je důvod, proč se list Der Spiegel omlouvá za použití Bellingcatu jako zdroje. Protože Bellingcat nemá ve skutečnosti nic společného s „vyšetřování otevřených zdrojů“, jen si přivlastnil toto označení k protlačování zastaralého umění fabrikace a falsifikace.

V mé dokumentaci případu MH17 si můžete být jisti, že je to skutečné šetření otevřených zdrojů. Nemám vůbec žádné pevné závěry o tom, kdo letadlo sestřelil. Důkazy budou určovat závěry a výstupy, nikoli naopak.

Můžete mě kdykoli kontaktovat a mám stále zájem vidět, slyšet nebo číst cokoli, co se mé dokumentace může týkat. Ale na rozdíl od Bellingcatu, který používá označení „otevřené zdroje“ k obcházení správné praxe novinařiny, všechno bude zdrojováno, ověřeno a porovnáno s fakty.

Moje adresa je jako vždy – gwplondon@gmail.com

Spouštíme tento velmi důležitý projekt s vědomím integrity, profesionality a oddanosti pravdě.

Vlkův závěr

O tom, co myslí Phillips oněmi čajovými lístky, hádáním Bellincatu v souvislosti s německým Spiegelem jste mohli už přesně před rokem číst na Kose v detailu zde
MH 17, Bellingcat, Spiegel, jeho šéfredaktor a Kosa

Osobně věřím, že Phillips si tuhle  partičku podá ještě daleko důkladněji.