Tony Blair o “Zprávě o Iráku”: Válka nebyla zbytečná. Po “Zprávě o Iráku” si Blair podle Daily Mail krev z rukou již nesmyje

7. 7. 2016     zdrojzdroj
Bývalý vůdce Labouristické strany nelituje svého rozhodnutí. Bývalý britský premiér Tony Blair 7. července prohlásil, že válka v Iráku “nebyla zbytečná,” píše The Independent. Toto prohlášení učinil ve vysílání programu “Dnes” Radia 4, kde byl dotázán, zda si nemyslí, že chyboval ve svém rozhodnutí o invazi do Iráku.


“Události v Iráku nešly tak, jak jsme to chtěli,” poznamenal bývalý vůdce Labouristické strany. “Došlo k omylům, údaje výzvědné služby byly chybné a já jsem na ně spoléhal.”

Když poznamenal, že “každý den” přemýšlí o svém rozhodnutí podílet se na invazi, Blair přesto zdůraznil, že toho nelituje.

“Upřímně se domnívám, že bychom byli v mnohem těžší pozici, kdybychom tak neučinili. Mohu se v tom mýlit, jsou to velmi složité otázky,” dodal a zdůraznil, že boj nebyl zbytečný.

“Co by se stalo, kdybychom ho nechali u moci? Co by udělal? K jakým důsledkům by to vedlo během arabského jara? Podívejte se na dnešní Libyi, podívejte se na Sýrii,” poznamenal Blair.

…ve “Zprávě o Iráku” je poukazováno na absenci plánů na to, co bude se zemí po sesazení iráckého vůdce Saddáma Husajna.

Bývalý britský premiér Tony Blair po zprávě Johna Chilcota, v níž jsou uvedeny údaje o neopodstatněnosti invaze do Iráku v roce 2003, nikdy nebude moci smýt krev ze svých rukou, píše Daily Mail.

Po zprávě se svět dozvěděl pravdu: Velká Británie vedla nezákonnou válku, vláda země neměla žádný plán na odstranění následků. Mezi důsledky autor uvádí chaos na Blízkém východě, který učinil svět “mnohem nebezpečnějším.”

Po válce v Iráku nastal chaos, diktaturu Saddáma Husajna nahradila anarchie. Avšak skutečná vojenská hrozba ze strany Husajna nebyla, což je potvrzeno dobou ukončení války – během několika týdnů. Husajn nenesl vinu na útocích z 11. září 2001 v USA, píše autor, ani zbraně hromadného ničení u něj nebyly nalezeny. Blairovu činnost nazývá list absolutním podvodem a ostudou a jeho plán na rozpoutání války v Iráku “hanebně zákeřným.” Dopisovatel zdůrazňuje, že rozhodnutí o válce je tím nejhorším rozhodnutím premiéra současnosti a jeho důsledky se budou projevovat ještě po řadu desetiletí.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová