Uvnitř DAEŠ probíhá nenápadná příprava na ztrátu “chalífátu”

18. 7. 2016     zdroj
DAEŠ, aniž by to vyhlašoval nahlas, připravuje své stoupence na možný pádu”chalífátu” … “Nehledě na organizované vlny teroristických útoků po celém světě, připravuje DAEŠ (organizace je v Rusku zakázaná, pozn. redakce), aniž by to vyhlašoval nahlas, své stoupence k možnému pádu “chalífátu”, vyhlášeného s velkou slávou před dvěma lety, píší korespondenti The Washington Post Joby Warrick a Souad Mehennet. 


Ve veřejných prohlášeních a při nedávných akcích v Sýrii přiznává vedení DAEŠ, že vojenské úspěchy teroristické organizace klesly a připravuje se na skutečnost, že její zbývající bašty mohou padnout.” Zároveň se skupina zapřísahá, že bude rázně pokračovat v nedávné kampani násilí, a to i v případě, že teroristé budou zahnáni do ilegality.

Podle analytiků a expertů mohou být teroristické útoky, podobné těm v Istanbulu a Bagdádu, častější podle toho, jak “se skupina z kvazistátu, ovládajícího řadu území, proměňuje v rozvětvenou stínovou síť poboček a buněk na nejméně třech kontinentech.”

“Zatímco naše jádro v Iráku a Sýrii je podrobováno útokům, byli jsme schopni se rozšířit a přesunout část velení, médií a finančních struktur do jiných zemích,” řekl v rozhovoru prostřednictvím internetového spojení dávný terorista DAEŠ.

“Nicméně příznaky beznaděje narůstají každým týdnem v “chalífátu”, který se podle údajů zprávy analytické a poradenské firmy IHS Inc., zveřejněné minulý týden, zmenšil o dalších 12% v prvních šesti měsících roku 2016,” je uvedeno v článku The Washington Post.

“Zajímavý redakční článek, opublikovaný minulý měsíc v arabském týdeníku DAEŠ “Al-Naba”, předložil pesimistický odhad perspektiv “chalífátu”, přiznal možnost, že všechny jeho územní majetky mohou být nakonec ztraceny”, píší Warrick a Mehennet. “Článek s názvem” Iluze křižáků v éře Chalífátu” měl semknout stoupence skupiny, když trval na tom, že DAEŠ přežije, i když všechna jeho města padnou pod tlakem “křižáků”- sil, podporovaných Západem a Ruskem a které se postavily proti nim”.

“Will McCants, výzkumný pracovník Brookingského institutu, autor knihy, opublikované v roce 2015 “Apokalypsa DAEŠ: historie, strategie a eschatologie DAEŠ”, soudí, že smrtící útoky na istanbulském Atatürkově letišti a v obchodní čtvrti Bagdádu Karada byly relativně snadné cíle pro teroristy, které uspokojuje pouze velký počet obětí v řadách civilního obyvatelstva, a že byly možná součástí prohlášení ke stoupencům o životaschopnosti DAEŠ”, je uvedeno v publikaci. “Úspěšné útoky v zahraničí jsou znamením hlubokého nepokoje doma,” řekl McCants.

Evropští pracovníci zpravodajských služeb jsou znepokojeni, je uvedeno v publikaci. V rozhovoru o protiteroristické strategii vysoce postavený pracovník francouzské bezpečnostní služby řekl, že teroristé “se střetli s obtížemi, když jsme přizpůsobili svou strategii jejich prvopočáteční s tím, abychom je začali zbavovat útočiště.” “Ale teď rozšíří svou taktiku a začnou provádět mnohem zákeřnější a tajné operace ve velkých městech.”

“Další etapa, říká, již začala,” sdělují autoři článku.

Na přípravě materiálu se podílela Liz Sly.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová