Američané se slétají do Arktidy jako mouchy na med

přeložil mbi
25. 8. 2016   Eurasia24

Ruský generálplukovník Leonid Ivašov stručně a výstižně vysvětluje, proč je pro Američany komplikované ovládnout Arktidu, ačkoliv mají o tuto část planety, nabývající na stále větším významu, značný zájem.

„USA, které již tradičně považují kterékoli místo na Zemi za oblast svých zájmů, se přesně stejným způsobem začaly dívat i na Arktidu,“ říká bývalý prezident Akademie geopolitických problémů Leonid Ivašov.

„Poté, co jsme odtud v 90. letech odešli a zanechali tam svému osudu letiště, navigační systémy a radarové stanice, Američané se o tato území nijak zvlášť neobávali; počítali totiž s tím, že tam kdykoli mohou přijít a plně využívat místní bohaté přírodní zdroje,“ pokračuje generálplukovník.

USA rozdělily Arktidu na zóny odpovědnosti svých vojenských velitelství a vytvořily Arktický výbor, jehož členy se staly Kanada, Dánsko, Norsko a Británie.

„Rusko ze svých výpočtů neuváženě vypustily. A pak se náhle ukázalo, že Arktida má svého skutečného hospodáře, navíc dobře ozbrojeného, který je připraven své území bránit. Do Barentsova moře totiž letadlovou loď bez ledoborce, které Spojené státy nemají, nedostaneš – ta jednoduše zamrzne v ledu. ‚Mořští lachtani’ (narážka na Navy SEALs – pozn. překl.) toho zde také mnoho nenaplavou. A tak zbývá jen pokus ukazovat se na nebi. A to je reálná hrozba, ke které je třeba se postavit čelem,“ dodává Leonid Ivašov.

Zdroj: izborsk-club.ru