“Ať si to Rusko odpyká”: bývalý zástupce hlavy CIA vyzval k utajenému zabíjení Rusů v Sýrii


11. 8. 2016    zdroj   video (anglicky a rusky) 
Bývalý náměstek ředitele CIA Michael Morell vyzval ve vysílání amerického televizního kanálu k “tajnému” zabíjení Rusů a Íránců v Sýrii. Podle jeho názoru to má být odplata za činy Moskvy a Teheránu na Blízkém východě. Řekl také, že by chtěl “uprostřed noci rozbombardovat” vojenské objekty, díky nimž zůstává prezidentem země Bašár Asad.


Bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell vyzval USA, aby tajně zabíjely Rusy v Sýrii a tím přinutily Moskvu, aby “zaplatila” za své akce na Blízkém východě. Uvedl to ve vysílání televizního kanálu PBS…

“Když jsme byli v Iráku, Íránci zásobovali zbraněmi šíitské bojovníky, kteří zabíjeli americké vojáky. Íránci nás přinutili, abychom se vyrovnali. Musíme konat tak, aby to v Sýrii odnesli Íránci, musíme přinutit zaplatit Rusy,” řekl Morell.

Na otázku, zda to znamená, že Washington musí Rusy a Íránce přinutit zaplatit tím, že je bude zabíjet, bývalý zástupce ředitele CIA řekl: “Ano, tajně.”

Dodal, že není nutné o tom mluvit před světovým společenstvím. “V Pentagonu nebudete říkat, že jste to udělali. Uděláte však vše potřebné, aby se to dozvěděli v Moskvě a Teheránu,” zdůraznil Michael Morell.

Řekl také, že “chce udeřit na ty vojenské objekty, díky nimž zůstává Asad u moci.” “Chci Asada vyděsit. Chci zničit jeho prezidentskou gardu a uprostřed noci rozbombardovat jeho úřady,” řekl bývalý zástupce ředitele CIA.

“Chci zničit jeho vojenská letadla na zemi. Chci zničit jeho prezidentské vrtulníky. Chci, aby věděl, že po něm jdeme,” dodal Morell.

Připomeňme si, že v předvečer předložil ruský prezident Vladimír Putin Státní dumě návrh zákona, který předpokládá ratifikaci dohody se Sýrií o umístění letecké skupiny Ozbrojených sil RF na území Syrské arabské republiky.

Jak je ve smlouvě zdůrazněno, “cílem přítomnosti ruské letecké skupiny na území SAR je udržování míru a stability v regionu, má obranný charakter a není namířena proti jiným státům.”

Rusko může na jejím základě bezcelně dovážet zbraně a materiál, potřebný pro leteckou skupinu, a její mužstvo nepodléhá kontrole. Vojáci mají úplnou imunitu vůči občanské a správní jurisdikci Sýrie, mužstvo a rodinní příslušníci vojáků požívají výsad, stanovených pro diplomatické pracovníky Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích z roku 1961.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová