Erdogan si s Obamou a Merkelovou pohrává jako kočka s myší

Jiří Vyvadil
2.8. 2016 Rukojmí
Všichni chápeme, že důsledky neúspěšného puče v Turecku, za jehož původce pokládá Erdogan a jeho věrní Obamův režim a potažmo i Západ jako celek zřejmě startuje geopolitickou změnu uspořádání světa a jeho důsledky budou možná až fatální pro charakter fungování Evropské unie a NATO.
Erdogan a jeho věrní a jsou jich – jak je vidět- desítky miliónů v Turecku – podle některých odhadů dnes vášnivě za Erdoganem proti celému západnímu světu stojí až 75 % tureckého obyvatelstva – a statisíce v Evropě, zejména v Německu a Rakousku.


A věci jsou jednoduché…

Nic naplat : Barack Hussein prostě měl zvednout telefon a říci Erdoganovi : Milý Erdogane, piješ mi krev, ale připrav se, že se tam nějací lidé snaží o Tvé svržení.

A totéž a možná ještě hůř platí pro Angelu, která nejprve Erdoganovi v opakovaných volbách do parlamentu pomohla, čímž zradila v té době ještě existující sekulární opozici udělala, aby nyní v průběhu puče podle, odmítla vydat souhlas s azylem.

Že v neděli Erdoganovi stoupenci vášnivě provolávali slova podpory, ideově potvrzené známým Alahu akbar je logické. A že zesílili v Německu tenze je ještě logičtější.

Erdogan klade ultimáta a jen hlupák si myslí, že je chce realizovat.

Naschvál vrací svým předním spojencům – USA a Německu i s úroky všechna ta ponížení a zrady a zjevně si přeje, aby na tato ultimáta nikdo nepřistoupil.

Rozhodnutí s třísknutím opustit tento euroatlantický svět a přešaltovat k euroasijskému je zjevné.

Zda na rok, na dva, to pravda nikdo neví.

Ví, že USA nevydají Gülena a ví, že Evropská unie nezruší viza pro turecké občany…a je to součást jeho aktuální taktiky, ba možné strategie.

Předkládat nesplnitelné požadavky.

Důsledky budou třeskuté.

USA i NATO přestanou mít krytý jihovýchodní bok na pomezí Evropy a Středního východu. Ba možná ani nebudou moci letadla USA startovat k bojům v Iráku či Sýrie.

Už teď je například naší Terezou Spencerovou označován Obama za chromou kachnu a bude jí ješčtě více.

A Vladimír Putin se bude moci ptát, jako to činil před rokem v OSN: Víte, co děláte?
Mimochodem, v této pro Obamovu administrativu trapnou chvíli, ještě více vynikají naprosto kacířská opakovaná slova Donalda Trumpa, že Krym je ruský a že Ukrajina nebude chráněna.
Eroze stávajících bezpečnostních dogmat se hroutí dnem ze dne.
A Merkelová se prostě musí připravit na to, že dohoda s Tureckem skutečně padne a další statisíce a možná milióny migrantů zaplaví zejména Německo.
Erdogan si tak jen pohrává s Obamou i Merkelovou jako kočka s myší a všichni víme, jak to zpravidla v takovém případě s myší dopadne.
Jediný veliký žijící světový stratég a politolog americké provenience s kořeny v Evropě Henry Kissinger volá ve svém posledním díle po znovunalezení rovnováhy mezi státy a opakovaně varuje proti nedomyšlenému ponižování Ruska.
Obama končí za půl roku.
A pokud znovu do Německa vtrhne další milión či dva migrantů, měli by Němci vynést Angelu Merkelovou z kancléřství v zubech.
A neučiní-li to Němci, což otevřeně řečeno je i možné, měli by to učinit ostatní Evropané.
A v našich krajinách by se logicky měli poroučet ti, kteří nebezpečnou politiku těchto dvou myší Obamy a Merkelové servilně poslouchali.
Erdogana jistě nikdo z nás nemusí.
Ale to, co zažíváme a hlavně budeme zažívat, jde zcela na vrub těch dvou namyšlených a dopředu nevidících myší.