Manipulace prezidentských voleb v USA? Hračka! Profesor ukázal, jak hacknout volební přístroj

Bethania Palma Markus
22.8.2016 Wertyz Report

Když před Konvencí Demokratů ve Philadelphii tým Hillary Clintonové prohlásil, že se Rusové snaží ovlivnit americké prezidentské volby, někteří lidé se začali ptát, zda je to vůbec možné. Profesor počítačových věd na Univerzitě v Princetonu následně provedl malou demonstraci toho, jak je jednoduché změnit volební výsledky hacknutím volebního přístroje.
Profesor Andrew Appel zakoupil na internetu volební stroj Sequoia AVC Advantage, který se stále využívá v několika amerických státech. Během několika minut se svým studentem Alexem Haldermanem přístroj otevřel, zaměnil nezabezpečené ROM čipy za svůj vlastní hardware a dostal přístroj pod vlastní kontrolu.

Podle webu Politico se Appel společně s jeho kolegy a studenty nabourává do volebních přístrojů od konce 90. let. Skupina vědců postupně přišla k závěru, že americké volby mohou být terčem koordinovaných kyberútoků.

Začátkem srpna ministr pro vnitřní bezpečnost Jeh Johnson prohlásil, že by volební přístroje měly být označeny „kritickou infrastrukturou,“ aby byly lépe chráněny proti kybernetickým útokům. „V tomto procesu je spousta bodů, kterých se musíme obávat, takže tohle je něco, na co se v současné době soustředíme,“ řekl na snídani pořádané webem Christian Science Monitor. 
 

Zatímco tábor Hillary Clintonové rozšiřuje poplašné zprávy o manipulaci voleb ruskými agenty a hackery, volební přístroje jsou také v ohrožení zevnitř ze strany profesionálních hackerů z Národní bezpečnostní agentury (NSA) nebo Ústřední zpravodajské služby (CIA). Možnost manipulace voleb ve prospěch Clintonové naznačil republikánský kandidát Donald Trump.

Zdroj: Alternet, Politico, Rawstory