Návrh pro zákonodárce

Oldřich Průša
4. 8. 2016
Motto: Dost chození kolem horké kaše
V současné situaci – zbytečné podrobněji vysvětlovat – nelze přemýšlet o jiném, než o obraně – nejen vlastní, ale především o obraně Vlasti. Je potřeba říci naplno, že nemáme armádu, která by byla bojeschopná v současné situaci, při potřebách a v podmínkách naší země. Je nutno zdůraznit, že nemáme policii, která by byla schopna účinně bránit hranice území naší země. Lze i připomenout, že ani celní služba se s podílem úkolů nadcházející předpokládané možné situace nevyrovná. Tak snad myslivci nebo hasiči? 

Zdá se, že už zbývají jen lidi. Aktivní. Nějaké máme i v zastupitelských sborech.

Z toho pramení i následující, určitě ne bezvýznamný návrh pro zákonodárce: Navrhnout, projednat a urychleně přijmout „Zákon o cizích agentech“ nebo nějak jinak nazvaný; ale mající podstatu v tom, že bude znemožněno bez registrace a dohledu spolufinancovat zahraničními zdroji u nás působící nevládní organizace.

Samozřejmě to všichni příslušní vědí, ale mlčí.

Zmíněný zákon byl ve třicátých ledech minulého století přijat v USA, když už není v módě připomínat nic, co pochází z východu. To jen na vysvětlenou.

Na tahu jsou poslanci a senátoři. Kdo se bojí, ať přenechá místo náhradníkovi, resp. vyvolá za sebe senátorskou volbu, případně na podzim nekandiduje. Tací ani onací nejsou k potřebě, když teče do bot.

Vláda i její ministr financí trpí trvalým nedostatkem rozpočtových prostředků. Řešení je nasnadě.

Nefinancovat rozpočtem, tj. ze státních prostředků uvedené „nevládní neziskové organizace,“ Členové vlády se v minulých dnech střídali u ministra Babiše jako apoštolové na orloji a vyjednávali o přidání financí do jejich rezortního rozpočtu. Přispívat dotacemi – na různé evropské hodnoty, které nejsou ani evropskými, ani hodnotami, ani v tísni – z jednotlivých rezortů je zvrácené. Naznačené rozhodné kroky by byly zjevně obecně významně prospěšné a navíc by hned bylo pár miliard navíc.

Premiér a ministr vnitra ujišťují, že na ochraně a obraně nelze šetřit. Je to částečně pravda. Ono totiž ale není, kde brát – peněz málo a nejsou lidi a čas běží. „Opatření“ do roku 202? nás nevytrhnou. Jejich řečmi se neubráníme. Hic Rhodus, hic salta! Zde je Rhodos, zde skákej! (Teď a zde ukaž, co umíš!). Ono 49 policistů sem nebo 60 tam v zásadě vůbec nic neřeší.

Uslyší po dovolených naši zodpovědní politici takovýto apel?