Nenechme se špehovat a vorat se sebou

Surikata
22.8.2016 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Korporace se zpravidla nechovají podle návodů Gutha-Jarkovského, ale podle návodů mocenských nebo finančních toků. Nejinak je tomu i u počítačové korporace Windows. Téměř dokonalý monopol na trhu operačního systému.


Windows vlastní kolem 92 % trhu. 7 % ukradne firmě Windows firma Apple a jedno jediné procento připadá na Open Source operační systém Linux (zdroj: http://www.svethardware.cz/zastoupeni-os-na-desktopu-prosinec-2015-windows-10-dosahly-na-10-podil/41636).

Převažovalo a převažuje přesvědčení, že operační systém Linux je pro ajťáky. Příliš odborný, náročný, pro obyčejného člověka neovladatelný. Možná že tomu tak bylo, někdy, dávno. Linux vznikal na kolenou stovek nadšených a skutečných počítačových fandů, kteří si pro sebe tvořili svůj svět bez Windows. Operační systém vybudovaný komunitou, nikoliv korporací. Operační systém tvořený s nadšením a bez touhy po osobním obohacení.

Pro obyčejné lidi to příliš nebylo. Vysloveně se v uživatelsky nepříliš vstřícném prostředí Linuxu ztráceli. Systém byl nestabilní, rád padal, rád se hroutil. Něco na způsob, jako když parta nadšenců sestrojuje své první letadlo. Prvních pár vzletů skončilo prostě v koruně stromu nebo v pangejtu.

Ale s časem přišla i profesionalita. Nabalovali se lidé, kteří v Open Source viděli smysl. A z Linuxu se stala dokonalá konkurence Windows se vším všudy. Ono vše všudy bych ráda vypíchla a přesvědčila vás tím, abyste neváhali a přešli dnes, teď hned, k Linuxu. A odešli tím od Windows.

S upgradem Windows z verze 8,1 na 10 došlo k výbuchu nelibosti uživatelů. Windows sleduje, odesílá informace a až příliš ochotně spolupracuje s vládními složkami. Viz

http://technet.idnes.cz/microsoft-spolupracoval-s-nsa-skydrive-skype-outlook-p1i-/sw_internet.aspx?c=A130712_100954_sw_internet_vse

http://www.zive.cz/clanky/microsoft-se-pochlubil-co-vsechno-sleduje-na-windows-10/sc-3-a-179846/default.aspx

A vznikly programy, které mají Windows 10 zkrotit a zamezit jim ve sledování některých údajů alespoň částečně (jeden z mnoha – http://technet.idnes.cz/vypnout-sledovani-windows-ddl-/software.aspx?c=A160222_224147_software_dvr).

A to je na operační systém, kterému máme důvěřovat, vlastně hodně málo. Na obavy, zda nejsme elektronicky špehováni. Zda údaje, které se odesílají z počítače na centrálu Microsoftu jsou jen technické, nebo také citlivé, díky kterým se staneme jednoduše identifikovatelní. Řešit neustále ochranu nejen před viry, ale i před samotným operačním systémem, který je sám o sobě tak trochu virem.To jsou obavy, které OS Windows dokonale podkopávají. Windows je zkrátka příliš mamutí, než aby se nestal nástrojem moci a peněz.

Verzí OS Linux je na 600.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_distribucí_Linuxu.

Soupis na české Wikipedii není rozhodně kompletní. Za velmi přívětivé rozhraní, které se vzhledem a funkcemi nejvíce přibližuje Windows, lze považovat distribuci LinuxMint. Používám ji přes půl roku a dosud jsem se nesetkala s nesnází, která by byla nepřekonatelná. Ba naopak, LinuxMint uživateli zjednodušuje na maximum život. V jeho správě je k dispozici přes 83 tisíc instalačních balíčků různých programů, které se mohou hodit. Stačí se jimi probrouzdat a jedním kliknutím je instalovat. Zdarma, bez nutnosti vyplňovat dotazníky, odškrtávat podmínky užití, bez záludností. Upřímně, po půl hodině užívání LinuxMintu jsem se stala militantní zastánkyní operačního systému Linux a principu Open Source.

Operační systém Linux výhody:

  • zdarma
  • bez virů
  • bez možnosti napojit se jako korporace či vláda na OS Linux centrálně a získávat tak od všech uživatelů určité informace, protože Linux je pod dohledem velmi různorodé komunity, která je kontrolována každým jednotlivým členem vývojářského týmu. Těch členů jsou desetitisíce.
  • kompletní česká lokalizace
  • silná česká a slovenská komunita
  • možnost připojit se ke komunitě vývojářů nebo třeba překladatelů
  • alternativa téměř na všechny programy používané ve Windows, v naprosté většině bez nutnosti za programy platit, velmi hodně jich je lokalizováno do češtiny (jeden seznam z mnoha – http://www.linuxalt.com)
  • velmi vstřícné a intuitivní ovládání, které zvládne i začátečník

Instalace Linuxu:

  • stáhnout si Live CD s Linuxem (http://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/)
  • přehrát Live CD na flash disk
  • restartovat počítač
  • při zapínání systému se dostat příkazem (f12, f8, f6, f1 nebo esc, to je u každého počítače jiné, alespoň tedy doufám) do základního menu
  • zvolit v nabídce – zapnout systém z flash disku
  • otevře se zkušební verze Linuxu
  • tu si můžete zběžně projít, vyzkoušet si funkce, ovládání, rozhraní, atp.
  • pokud nemáte výhrady, tak v nabídce start pak naleznete tlačítko pro plnou instalaci Linuxu
  • je nutno počítat s tím, že tlačítko nenávratně smaže Windows i se všemi uloženými dokumenty a daty, je třeba si je tedy předtím zálohovat na externí nosič
  • systém Linux se nainstaluje – je nutné mít PC připojený k Internetu

Po instalaci uděláte jediné, kliknete na ikonu internetového prohlížeče a tím jste úspěšně dokonali odchod od korporátního molocha Microsoftu.

Jsem přesvědčená o tom, že používáním jejich systému je i vyjádřením souhlasu s jejich systémem. Linux je alternativa. A vyjádření nesouhlasu. Sledování lidí není řešením terorismu, bezpečnosti. Sledování lidí je vytváření lágru. Používáním operačního systému Windows si jen tetujeme na předloktí lágrové číslo.

Vlkův dodatek:

otevřel jsem k článku diskusi. Nemám s Lynuxem žádnou zkušenost. Nevím, jak by v  něm pracoval například můj předplacený antivir, protože nevěřím, že lynuxové prostředí nezná virové hrozby. Podobně netuším, jak by v něm fungovalo připojení na banky atd. atd. Prostě se mi celá ta věc nezdá tak úplně jednoduchá, jak píše surikáta. Jsem zvědav na to, co dají diskutéři. V každém případě – děkuji surikatě, že tohle téma na Kose otevřela.

Dvořákův dodatek (NR):
Pracuji v systému Linux už několik let. Je to reakce na skutenost, že se mi “ti správní hoši” hrabali na dálku v mém počítači, v mé soukormé poště, v mých dokumentech a spojeních, že sledovali, co na internetu čtu a jaká videa si prohlíííížím. Máte rádi šmírování? Ano? Tak si nechte v kompu Wokna. Já ne. Proto mám Linux, distribuci Zorin. Mám tu zdarma docela slušné programy pro psaní, internet, zpracování videa, grafiky, účetnictví, plánování atd. atd. atd.
Myslím, že všechny počítače státních úřadů a podniků by měly jet na programech Open Sorce. Bylo by po problémech, po vydírání a po korupci, nakonec by se hodně, ale hodně ušetřilo.

Diskuse otevřená vlkem mne také zajímá.