Nevěrohodné povídání o penězích do a z EU, aneb obyčejné tzv.„valení šroubů do hlav“ občanů!


Jiří Baťa
13. 8. 2016
Podle deníku PRÁVO (sobota 30.7.2016), Česko v pololetí získalo z EU o 66,6 miliardy víc, než do něj vložilo! Čte se toho hezky, člověk má skoro báječný pocit, jak jsme na tom dobře a hlavně, jak je EU štědrá, resp. jak jsme na EU vyzráli! No uznejte, dát 5 a dostat 10 (obrazně), no neberte to, to je přece výkon hodný uznání. 


Avšak každý soudný a rozumně uvažující člověk se nad tímto sdělením musí nutně zamyslet, protože dostávat miliardy navíc, než které se do EU odvedly není vůbec normální. K pochopení stačí konfrontovat období od vstupu ČR do EU do konce letošního června, kde podle PRÁVA je bilance přímo ohromující: ČR do rozpočtu EU vložila (zaplatila) 448,5 miliardy korun, získala z něj 1067,3 miliardy korun. Z uvedeného tedy vyplývá, že ČR dosud z EU získala o 627,8 (správný rozdíl činí 618,8) miliardy více, než do něj odvedla (zaplatila). Je to možné?

Nejsem ekonom, ani bankovní makléř či jiný finanční odborník přesto není od věci, podívat se na tuto (ne)skutečnou bilanci a zhodnotit ji selským rozumem. Že dostáváme peníze (formou dotací) z EU je sice pravda, ale nikdo nezmiňuje podmínky, za kterých se ním peněz dostává. Neinformovaný či lépe řečeno mylně informovaný člověk se může domnívat, jaký je to od EU velkorysý počin, když nám dává peníze na zvelebování vlastní společnosti. Ale že by za to nic něchtěla? Málkdo si však uvědomuje, že nežijeme v komunismu, kdy by snad či eventuálně mohly být peníze chudým rozdávány, ale v těžkém kapitalismu. Stejně platí, že žádná banka na světě nepůjčí klientu ani korunu bez úroku, žádná finanční půjčka na úrovni mezinárodního byznysu (je jedno, jak se to nazývá, zda spolupráce, kooperace či jinak), se neobejde bez toho, aby z něj nevyplynul nějaký zisk. A už vůbec nepřipadá v úvahu, aby někdo (EU) rozdával peníze, aniž by si (pro sebe) nekladl nějaké zavazující podmínky. Z tohoto pohledu dotace pro ČR získané z EU v poměru či objemu, jak je výše uvedeno, lze považovat za dezinformace a holý nesmysl. Pokud je tomu jinak, nechám se rád poučit.

Lze pochopit, že současná politika je v mnohém ovlivněna dopadem Brexitu, stejně jako je ovlivněna nežádoucím tendencím i v Česku se o něco podobného, tedy o Czexit pokusit, nicméně lidově řečeno „vrážením šroubů do hlav“ občanům je nestoudné a odsouzeníhodné. Pokusy politických špiček vyvrátit či zabránit tendencím o vystoupení z EU lze chápat, ale to je neospravedlňuje z podáváním lživých a zavádějících informací. Na druhé straně je jasné, že politika není od toho, aby se lidem říkala pravda zvláště, když „jim“ (politikům) na tom tolik záleží, protože na dotační politice z EU svým způsobem participují. Samozřejmě, že žádný z nich tuto skutečnost nepřizná stejně, jako že za loajalitu západní, potažmo usácké politice se jim dostává nejen slov uznání, ale zcela jistě i finanční (nebo jiné, neméně hodnotné) odměny.

Jestliže chtějí politici ospravedlňovat výhodnost a efektivnost z členství v EU na základě těchto transakcí tedy, že my hodíme do klobouku pár drobných a oni nám vrátí plný kufr, pak je zapotřebí si uvědomit, že kromě nich, chytrých (spíše vyčůraných) politiků, v naší společnosti existuje nemálo lidí, kteří také umí nejen reálně myslet, logicky uvažovat, ale také počítat, analyticky vnímat a chápat veškeré okolnosti. Nejde však jen o peníze, jde o mnohem víc. Premiér Sobotka totiž říká, cituji: „ Díky úspěšnému čerpání peněz z fondů EF máme potřebné prostředky pro rozvoj klíčových oblastí naší země, zejména podporu udržitelného hospodářského růstu, rozvoj dopravní infrastruktury i tvorbu nových pracovních míst“. I v tomto případě by se chtělo zatleskat, ale fakt není čemu. Pan premiér totiž neříká ani vše, tím méně celou pravdu. To, že nám EU jako že „velkoryse“ poskytne dotace a my můžeme naplňovat záměry podle pana premiéra, nás ale také zavazuje plnit úkoly a potřeby dle (mnohdy hloupých a zbytečných) pokynů EU a EK. Pro lepší pochopení, na úkor dotací vzniklý přebytek či úspora v domácím rozpočtu by měl být použit na globální účely a cíle, které jsou zase diktovány buďto Bruselem nebo samotnými USA. Že se tedy nemluví pravda, či spíše nestoudně lže, vysvětluje rčení, že „účel světí prostředky“, ale také, že lež má krátké nohy.

Ale ještě zpátky k „darům“ EU. Ale je to skutečně dar? Ani náhodou! To, že tam pár kaček vrazíme a dostaneme majland, je totiž hloupost a naprosto proti jakékoli logice. V širším pohledu je taková transakce o to méně věrohodná když si uvědomíme, že nejsme jediní, kteří do EU „odvádí“, resp. platí předem, aby potom v nepoměru dostali peníze zpět. Nabízí se otázka, kde by na to EU tolik peněz vzala? Má snad nějaké vysoce efektivní výdělečné zdroje, o kterých občané EU neví? Nebo sponzory z USA? Zcela jistě si každá členská země, když už tam peníze odvádí, také nějakou tu dotaci nárokuje. Nebo jsme snad my ČR, jedinou členskou zemí, která dotace od EU dostává? Asi sotva. Logicky vzato, spíše by se dalo očekávat, že se EU peněz pro potřeby všech 28 členských států nebude dostávat a hle, ona rozdává! A nejsou to žádné almužny. Proto by před těmito zavádějícími informacemi o dotacích měla také předcházet transparentní informace o bilanci příjmové a výdajové složky rozpočtu EU, protože jinak nelze věřit a logicky pochopit, že by někdo, zvláště v této době, byl schopen jen z nějaké unijní (či jiné) kolegiality rozdávat miliardy.

To, že nám je či byly poskytnuty miliardy navíc ještě neznamená, že je EU pro nás naprostým spasitelem (ostatně totéž platí pro naše členství v NATO). Dotace z EU v řádech miliard, které tak naodiv politici nám občanům předhazují, je také může k čemusi zavazovat (dali jsme vám xxx miliard grátis, tak dělejte co chceme), nebo je to třeba i palmáre za loajalitu a podporu obludné, nesmyslné, zbytečné, zaprodané bruselské administrativy. Ale jak to ve skutečnosti chodí, nám asi politici, resp. pan Sobotka, sotva rozumně vysvětlí. Proto se o financování a dotační politice EU nemluví více otevřeně protože zřejmě stačí, aby byly občanům podány takové informace, které mají EU stavět do role našeho „spasitele“ a potažmo naše politiky za úspěšné elity, kteří se „umí“ postarat o své občany! Kéž by na tom byla alespoň špetka pravdy!