O karbanu a spíš o cinknutých politicích

Oldřich Průša
10. 8. 2016
Motto: Každý morální předpoklad musí být futrovaný klackem (J. Werich)
Nejsem dobrý karetní ani jiný hazardní hráč, ale je známo, že karty mohou být „cinknuté.“ I špatný karbaník, stejně jako kdokoliv jiný, může se zájmem, údivem, hořkostí, nesouhlasem i nadšením sledovat karetní hru nebo politickou scénu. Jeden si při tom může připadat jako ryba ve vodě, jiný jako by vypadl z loďky ve šlajsně.


Politiků si volíme skoro každoročně fůru, některé si ani nevolíme – bývalí radí zvoleným politikům – jiní nevolení nás jako politici reprezentují, někteří jsou dokonce vybíráni za nás bez nás. Některým cinkají na hrudi medaile, či alespoň jejich stužky, jiní jsou občas, spíše častěji, přichyceni při krocích, které odporují vůli jejich voličů. Stále vice je těch, kteří se jeví jako cinknutí.

Je pozoruhodné slyšet poslance, politika, jak se přiznává – co přiznává, dokonce chlubí, jak mu to během zahraničního kurzu pěkně vysvětlili a jak se toho bude držet, jak železné košile. Ti jeho voliči jsou mu poněkud ukradeni. Oni sami nevnímají pocit odcizování se od občanů a slibů jim daných. S podivem je, že někteří tací jsou opětovně volitelní, snad proto, že mají části voličů – vyvolencům, co nabídnout, ale obvykle méně než posledně. Stále menší většina chodí k volbám, neboli stále větší menšina je pasivně znechucená, či spíše znechuceně pasivní. Je pravděpodobné, že výsledky nadcházejících budou jiné.

Hrát s cinknutými kartami se dá hrát párkrát dokola. Když se na to přijde, přijde hráč o výhru, o důvěru, ve filmech o život.

Mít v politické reprezentaci země cinknuté politiky je hra, které se nedá vyhrát slušně, ale vzhledem potřebě nápravy, je zjevně třeba důraznějších prostředků. Je to pro cinknuté asi nepoliticky nekorektní, ale jediné účinné.

U moci musí být vlastenci, ne cinknutí politici, v extrému rovnou zrádci. Extrémní negativní případy: Quisling (popraven), Moravec (sebevražda) nebo Čurda (popraven). Seznam možno doplňovat podle libosti.

Dávejme si na ně pozor. Bude se nám to hodit. Nejsou li hodni svých mandátů, hrozí jim to, co naznačeno v mottu.