Ukrajinské provokace mají možná hlubší kořen, než se zdálo: Krymská akce v režii nejen kyjevské tajné služby? Zkoušejí Američané ruskou reakci? Na jakou válku se mají Němci připravit? Přijde výjimečný stav?

Václav Danda
27. 8. 2016   ProtiProud

Václav Danda na ProtiProudu připomíná stále se zhoršující situaci na ukrajinské frontě a varuje, že válka na Donbasu by mohla vypuknout v plné intenzitě dříve, než si myslíme.


Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier zdůraznil před několika dny, po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Jekatěrinburgu, údajný ruský zájem na obnovení jednání takzvané normandské skupiny (Rusko, Ukrajina, Německo a Francie), jež by měla hledat řešení stále se zostřující situace na Ukrajině.

Hrozba výjimečného stavu a američtí poradci

Prezident Vladimir Putin naopak prohlásil, že schůzka této skupiny na nejvyšší úrovni – plánovaná na září do Číny – nemá za nynějších okolností smysl. Je totiž jasné, že Kyjev nehodlá dodržovat žádné dohody a jeho západní protektoři ho k dodržování přijatých závazků netlačí. Poslední útok na Krym a stále dramatičtější situace na Donbasu ukazují, že Kyjev za podpory amerických “poradců” bude v provokacích na východní hranici pokračovat.

Západní média okamžitě nařkla Moskvu, že se snaží celý “Minský proces” zhatit tím, že nedodržuje jeho podmínky. To je ovšem malinké “nedorozumění”. Rusko totiž, stejně jako Německo a Francie, je pouze garantem Minských dohod, které mezi sebou v únoru minulého roku za účasti OBSE uzavřely Kyjev, Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika. Kritizovat Rusko za nedodržování dohod, jejichž účastníkem není, je tedy jen propagandistický žvást.

Kyjevský terorismus

Kyjev ovšem dohody skutečně neplní – a pravděpodobně od počátku ani plnit nechtěl. Momentálně používá stále častěji “izraelskou taktiku” likvidace konkrétních lidí v Donbasu – a o totéž se pokusil i nedávno na Krymu. Dokládá to atentát na jednoho z vojenských velitelů v Luhansku – Alexeje Mozgovoje minulý rok, a teď i nedávný atentát na jednoho z hlavních vyjednávačů z Minsku, prezidenta Luhanské lidové republiky Igora Plotnického. Ten jenom o vlásek s těžkými zraněními unikl smrti, když na jeho vůz zaútočila kyjevská záškodnická skupina na začátku srpna.

   

 Následky atentátu na hlavu Luhanské lidové republiky Igora Plotnického (video)

Při jednání se Steinmeierem předložila Moskva rovněž dokumenty o kyjevském terorismu na Krymu. “Máme nevyvratitelné důkazy, že šlo o sabotáž, která byla dlouho plánovaná ukrajinskou vojenskou tajnou službou“, konstatoval Lavrov. Rusko kvůli zvýšenému napětí uzavřelo čtyři z pěti hraničních přechodů a zablokovalo na severu poloostrova internetové spojení. Zároveň zde rozmístilo nejmodernější systém protivzdušné obrany S-400 Triumf.

V boji s ukrajinskými teroristy, kteří se 7. srpna pokusili proniknout na Krym, zemřel podplukovník FSB Roman Kameněv a výsadkář Semjon Syčev. Obětí bylo relativně málo proto, že již 6. srpna dostali příslušníci FSB operativní informace o skupině záškodníků přicházejících z Ukrajiny. Když se je pokoušeli zadržet a velitel oddílu přikázal teroristům složit zbraně, odpověděli palbou a důstojníka FSB smrtelně zranili.

Jeden ze zadržených ukrajinských teroristů – Jevgenij Panov

 

Krymská akce kyjevské tajné služby

Příslušníci FSB poté rovněž zahájili palbu a dva kyjevské teroristy zlikvidovali. Řidič BMD, dvaadvacetiletý voják Semjon Syčev, zemřel během boje s druhou skupinou ozbrojenců na krymsko-ukrajinské hranici v bahnitém terénu u zálivu Sivas.

Organizátorem sabotážní akce byl podle FSB náčelník ukrajinské rozvědky kapitán Vladimir Serďjuk. Během výslechů se zadržení přiznali, že cílem připravovaných útoků se mělo stát letiště a autobusové nádraží v Simferopolu a současně i někteří členové krymského vedení.

Akce ukrajinské rozvědky na Krymu mají za cíl jednak aktuálně destabilizovat situaci na poloostrově (a v Rusku samotném před blížícími se zářijovými parlamentními volbami), ale především připravit půdu k celkově ostřejšímu kurzu Kyjeva vůči celé oblasti.

Teroristický arzenál nalezený u zadržených členů kyjevské rozvědky na Krymu (video)

Přijdou útoky pod falešnou vlajkou?

Podle dobře informovaných zdrojů totiž Porošenkova vláda neplní dobře zadání CIA na rozmrazení konfliktu na Donbasu a destabilizaci Krymu. Washington by prý uvítal návrat aktérů “ostré války” reprezentované Turčinovem či Parubijem. To ale není za současných poměrů na Ukrajině reálné, neboť i lidé v Kyjevě již mají války plné zuby a sdílejí poněkud překvapivé postoje “hrdinky” Nadiji Savčenkové. Ta připravuje v těchto dnech proti vůli Kyjeva přímé jednání s představiteli Donbasu o mírovém uspořádání v zemi.

Snahu o celkové přitvrzení a odstranění současných “měkkých politiků” v Kyjevě, potvrzuje i výpověď anonymního člena ukrajinské tajné služby, jenž minulý týden naznačil, že Kyjev plánuje operaci pod falešnou vlajkou na území západní Ukrajiny, v průběhu níž by mělo dojít ke krvavým atentátům – a za jejichž aktéry mají být označeni “teroristé z Donbasu” a Rusové.

Důsledkem operace by mohlo být vyhlášení stanného práva pro celou Ukrajinu. Útok je podle tohoto zdroje plánován na konec srpna …. v několika velkých ukrajinských městech. Vyhlášení stanného práva by mělo současně vytvořit podmínky k nové ofenzívě na Donbasu. Celá akce má proběhnout pod kontrolou americké administrativy.

Co by čekalo obyvatele Krymu, Doněcka a Luhanska v případě, kdyby se nepodařilo přimět Kyjev alespoň částečně dodržovat minské dohody, ilustruje výpověď jednoho z přímých účastníků bojů – ukrajinského radikála Jurije Kasjanova. Ten minulý týden avizoval, že se veřejnost brzy dozví pravdu o tom, co se skutečně děje na Ukrajině – a o takzvaných “hrdinech” z dobrovolnických náckovských praporů a jejich bestialitách na civilním obyvatelstvu Donbasu.

Co bude obsahovat “doznání”? 

 

Příslušníci dobrovolnických praporů Azov, Ajdar, Tornádo, Dněpr a dalších, které ukrajinská média vykreslují jako hrdiny, proměnili podle Kasjanova celé vesnice na Donbasu v peklo. “Až se všichni dozvědí pravdu, strnou hrůzou. Mnohým se podlomí kolena, jiní začnou vracet vyznamenání, nebo se jenom potichu zblázní,” tvrdí Jurij Kasjanov.

Podle něj se “doznáním” ukrajinská veřejnost zhroutí do propasti hrůzy z toho, co jejím jménem vláda a nacistické oddíly činí. “Omlouváme loupeže a brutalitu. Bojovat šli nejen ti čestní, ale také obyčejní lotři a zvrhlíci, pro které válka znamená, že je jim dovoleno vše. Že mají dovoleno provést cokoli, ukojit své nejhorší sadistické sny a sexuální úchylky,” tvrdí Kasjanov.

Právě tito lidé prý zbohatli na ukrajinské občanské válce a vedou dnes hospodářsky se hroutící zemi do dalších dobrodružství na Donbasu i na Krymu.

 

Na jakou válku se mají Němci připravit?

Že mají k tomu zelenou z Washingtonu, je samozřejmě více než jasné. Američané, kteří patrně definitivně ztratili rozhodující vliv na jimi vyvolanou válku v Sýrii, v níž nyní dominují vládní jednotky prezidenta Asada podporované ruským letectvem, se tak zjevně pokoušejí zaměstnat Moskvu rozpoutáním jiného horkého konfliktu přímo na jejích hranicích. Jde jen o další nebezpečné hrátky s ohněm, nebo celý konflikt vstoupí do úplně nové dimenze?

Nelze předpokládat, že by o tom německý ministr Steinmeier nevěděl. Sotva však přijel, aby před tím Rusko varoval. Spíše jen stínuje mírové aktivity.

V souvislosti s tím, že německá vláda v příštích dnech rozhodne o obnovení vojenské povinnosti pro brance a vyzývá obyvatelstvo, aby si dělalo zásoby jídla a pití na deset dnů “pro případ nečekaného zhoršení bezpečnostní situace”, však můžeme předpokládat pravý opak. V podstatě cokoli.

V Evropě i Americe se přibližují volby, které mohou současný vládnoucí válečnický establishment odstavit od “tlačítek” odpalovacích zařízení. Možná si hrají s myšlenkou, že k těmto volbám vůbec nenechají dojít.

Možná ten výjimečný stav, po patřičné “operaci pod falešnou vlajkou”, neplánuje jen Kyjev.