Zemřel Ing. Jiří Sobotka, CSc.

29. 8. 2016
Vážení přátelé,
dovolujeme si Vám oznámit, že během víkendu zemřel člen Českého mírového fóra Ing. Jiří Sobotka, CSc., politolog mezinárodních vztahů.
Pan Ing. Sobotka se dožil 92 let. Do poslední chvíle byl intelektuálně velmi svěží a s ohromným zájmem o světový mír, který mu ležel na srdci celý život. Pan Jiří byl mimořádně vzdělaný laskavý a velkorysý muž – skutečný gentleman v tom nejvlastnějším slova smyslu.


Během celého života působil jako diplomat. Byl velvyslancem v Brazílii, několika afrických zemích a vedoucím československé delegace na Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, která začala v roce 1972 a jejíž závěrečný akt byl podepsán roku 1975 v Helsinkách.

Formuloval hlavní ideu ČMF, v níž je důležité každé slovo: „ČMF je jako společný dům ve vlastnictví občanů, kteří prosazují svou bezpečnost a  bezpečnost své země, každý podle svých sil a možností, způsobem, který považuje za vhodný, a svou bezpečnost a bezpečnost ČR vidí v podmínkách pro život v míru. Cílem ČMF je zahraniční politika ČR podle potřeb občanů.“ Také formuloval motto ČMF: “Žít v bezpečí a jako dobří sousedé spolupracovat ke vzájemnému prospěchu.”

Jeho poslední návrh je velmi aktuální a týká se NÁS VŠECH. Napsal totiž tento otevřený dopis, který bude dnes zaslán premiérovi.

Vážený pane předsedo vlády ČR,

podle informací médií převezly USA jaderné zbraně z Turecka do Rumunska. Z dostupných informací nám sice není známo, že by USA měly jaderné zbraně na území ČR, avšak vznášíme na Vás dotaz jménem Českého mírového fóra, zda jste pro zachování území naší země bez jaderných zbraní.

Pan ing. Jiří Sobotka, CSc., říkával, že světové mírové organizace mají svůj mezinárodní pozdrav: “With blue sky!“, ale on vždy používal jeho vlastní českou verzi, se kterou se i my loučíme s tímto opravdu výjimečným člověkem:

„Přejeme Vám modré z nebe, vážený pane kolego, a za vše Vám z celého srdce děkujeme!“

S úctou

PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D., předsedkyně Českého mírového fóra