Zpráva z ministerstva obrany: Krym už v srpnu začnou chránit S-400

V souvislosti s neklidnou geopolitickou situací a s novými výzvami, které nám v poslední době předhazuje Západ, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo vzít pod ochranu hranice státu. Jak zástupci tohoto rezortu oznámili, budou během srpna na poloostrově Krym uvedeny do služby divize nejnovějšího ruského systému protiraketové obrany S-400 Triumf. 

Podle vojenského analytika Igora Korotčenkova se metody vedení války v současných podmínkách výrazně změnily. Hlavní důraz je nyní kladen na oblast vzdušných a kosmických střetů s použitím vysoce přesných zbraní. Rusko naštěstí zaujímá v této oblasti vedoucí postavení, takže je schopno odpovídajícím způsobem reagovat na v poslední době stále se množící provokace NATO.

V dnešní době by byl první a současně hlavní úder v rámci velkého ozbrojeného konfliktu veden vysoce přesnými zbraněmi. Jde v první řadě o vojenské letectvo, jehož letouny mohou nést nejrůznější typy řízených raket. Jako druhé jsou na řadě námořní i pozemní křídlaté rakety. Při analýze operací, které uskutečnily USA v posledních letech v Jugoslávii, Iráku, Libyi a částečně i v Sýrii, je to viditelné na první pohled. A je zřejmé, že tato tendence se bude během doby dále prohlubovat.

Z tohoto důvodu Ministerstvo obrany Ruské federace právě včas rozhodlo rozmístit na území Krymu protivzdušné a protiraketové systémy S-400, které vytvářejí možnost odvrátit jakýkoli útok vycházející od kohokoli. Ministerstvo uvedlo, že uvedené systémy protivzdušné a protiraketové obrany budou dislokovány ve Feodosiji.

Oblast Černého moře se dnes stala prostorem, o který NATO společně s USA projevují mimořádný zájem. Celá řada členských zemí tohoto paktu zde provádí dlouhodobá cvičení zaměřená na to, aby vyprovokovala Rusko k odvetným akcím. Rusko ovšem, jak se říká, „není včerejší“ – a vždy si propočítá všechny kroky, které by pravděpodobní protivníci mohli udělat.

Systém S-400 na Krymu – to je silný tah Moskvy, který jí dává možnost ubránit se, a to i před námořním útokem NATO. Současně také garantuje neotřesitelnost statutu Krymu jako neoddělitelné součásti Ruska.

Igor I.
Zdroj: Politikus.ru
Překlad: mbi, Eurasia24.cz