AI: Urážka lidstva! Nemocnici v Jemenu rozsekaly bomby USA!

21.9 2016   . První zprávy
Organizace Amnesty International oznámila, že bomby, které použila arabská koalice k úderům na nemocnici v Jemenu, byly vyrobeny ve Spojených státech.
„Podle nezávislých odborníků na zbraně, s nimž organizace konzultovala … byly při leteckém útoku použity vysoce přesné série bomb Paveway vyrobených v USA,” uvedla na svých stránkách Amnesty Internaional.

“Jakýkoli útok na zdravotnickém zařízení ve válečné zóně je urážkou pro lidstvo, ale to bombardování je bohužel jen poslední v ponuré sérii útoků na nemocnice a kliniky ze strany koalice vedené Saúdskou Arábií,” řekl Philip Luther z  Amnesty International pro Střední východ a severní Afriku. Podle něj je “pobuřující” , že se zbraně stále dodávají Saúdské Arábii navzdory důkazům, že jsou používány proti nemocnicím a dalším civilním objektům, kdy se porušuje mezinárodní humanitární právo.

15.srpna arabská koalice vedená Saúdskou Arábii provedla nálety na nemocnici mezinárodní organizace Lékaři bez hranic v Jemenu. Podle posledních zpráv, bombardování zabilo nejméně 11 lidí a dalších zraněno.

Arabská koalice masakruje civilisty v Jemenu kazetovými bombami!

Již nějakou dobu si řada politologů a aktivistů klade otázky, zda mají státy výrobců zbraní a dodavatelé nést odpovědnost také za to, k jakým účelům jsou použity.

Státy – včetně USA a Velké Británie – musí okamžitě přestat dodávat zbraně, které by mohly být použity v konfliktu Jemenu, vyzvala Amnesty International.