American Conservative: USA vyjde draho „chyba rozvědky” v Sýrii!

20. 9. 2016   První zprávy
„Chybný” úder mezinárodní koalice na pozice syrské armády může přijít Ameriku velmi draho, tvrdí publicista časopisu The American Conservative, Daniel Larison.
Pentagon uvedl, že nálet mohl být zapříčiněn chybou “rozvědky”. Za předpokladu, že je to pravda, pak se USA ocitají v mimořádně trapné a zničující situaci, poukazuje novinář. Kromě toho se ukazuje, jak nebezpečná může být bombardovací kampaň v mnohostranné občanské válce, jak je tomu nyní v Sýrii.
Situace je o to více zarážející, že úder byl nanesen na armádu, která bojuje proti Islámskému státu. Ve skutečnosti, z „erroru” Spojených států těžili teroristi, a tento argument může být použit proti Washingtonu, Moskvou nebo Damaškem. Kromě toho k incidentu došlo ve velmi nevhodnou dobu – těsně po uzavření dohody s ruskou stranou o příměří v Sýrii, doplňuje pozorovatel vydání.



Rusko: Podezření, že Spojené státy pomáhají IS se zhmotňuje!

Po incidentu se začaly objevovat výzvy vůči vládě USA, aby se ospravedlnily útoky na vojáky bojující proti IS, a aby se postavila za „chybné” akce, které se staly velmi užitečné pro teroristy. Tento „tvrdý postoj” v Sýrii by s sebou přinesl prudký nárůst napětí a v budoucnu by odsoudil k neúspěchu jakoukoli šanci na diplomatické řešení, uzavírá zneklidněně novinář.

Letadla mezinárodní koalice vedené USA v sobotu provedly čtyři údery na pozici syrských vojáků, kteří jsou obklíčeni islámskými radikály IS poblíž Dair az-Zaur, přičemž bylo zabito 62 vojáků a asi 100 bylo zraněno. Pentagon vyjádřil „politování” a tvrdil, že cílem úderu měli být teroristi. Účast na náletu přiznaly Austrálie i Dánsko se stíhačkami F-16.