Červená Karkulka a Trump bez trumfu

Baron Le Samedi
28.9.2016 Outsidermedia

Trumf Trumpa se přirozeně při první televizní debatě prezidentských kandidátů očekávat nedal. Daly se očekávat jasné odpovědi a pak také, moderním slovem, tzv. styling. Donald Trump vystupoval ve střízlivém, snad tmavě šedém perfektně padnoucím obleku s bílou košilí a modrou hedvábnou vázankou. Trochu se mračil, a těžko říci, zda na moderátora, kterého oslovoval, stejně jako paní Clintonová Leslie, nebo proto, že na většinu odpovědí měl dvě minuty, kterých paní Clintonová, coby žena a protřelá politička, využívala lépe.

Paní Clintonová měla perfektně načesanou blond hřívu, byť byly vidět tmavé konečky vlasů, má dokonalý chrup, leč stále využívala svého koulení očima a jednou dokonce i zpětného trhání hlavou. Koulet očima může dvacetiletý diblík na popovém pódiu, u sedmdesátileté političky je to možná už trochu nevhodné. Kromě šperku, zřejmě zlatého, měla paní Clintonová jasně červené splývavé šaty, na nichž bylo vidět, že byly pořízeny v době, kdy byla štíhlejší. Obtažený pás jí samozřejmě neslušel, byť byl vidět jen tehdy, když kamera zabírala pozadí političky. Zcela nevhodně působilo, že celý outfit paní Clintonové byl zakončen tmavě modrými lodičkami. Vkusné oblečení to nebylo a divák si maně vzpomněl na elegantní kostýmky paní Thatcherové. Britská královna Alžběta II. zásadně nosila i při projevech klobouk, a v loketní jamce přidržovala kabelku, přirozeně sladěnou s obuví. Paní Thatcherová nosívala kabelku také, navíc punčochy se švem, o nichž tvrdila, že erotizují každou ženu. Takže jsme viděli duel zestárlé červené Karkulky bez košíčku a podnikatele. Lze-li eleganci bývalé první dámy USA s někým srovnat, pak s elegancí paní Merkelové a jejich hnědých kalhot se zeleným sáčkem. Proč ostatně ne, zelená barvou islámu jest.

Věcná diskuze snad byla jen ze strany pana Trumpa. Zatímco paní Clintonová s koulením očí tvrdila, že třicet tisíc mailů jí ukradl prezident RF Putin a že pan Trump jistě neplatí federální daně, kandidát republikánů Trump se držel faktů. Onu věcnost ovšem televizní překladatelé ne vždy divákovi tlumočili. Trump říkal, že v Americe má zavládnout řád a pořádek, že není možné, aby se v Chicagu za Obamovy vlády udály čtyři tisíce vražd. Že je nutné odzbrojit gangy, jak bílé, tak hispánské a černé, a že je nutné podpořit ty, kteří prosazují zákon. Trump tím navázal na svá dřívější tvrzení, že Obamova vláda USA zanedbává, když konkrétně v New York City je dnes šedesát tisíc bezdomovců, přičemž mnozí z nich jsou veteráni amerických válek. K tomu je třeba říci, že vojáci, policisté a veteráni Trumpa podporují absolutně, což lze vysledovat i v deníku amerických ozbrojených sil „Hvězdy a pruhy“, neboli Stars and stripes, běžně k nalezení na netu. Přestože Trump je absolventem vojenské školy, tvrdila paní Clintonová, že by si neporadil, na rozdíl od ní, s jaderným kufříkem.

Věcnost Trumpa přebíjely ataky. Například paní Clintonová označila protikandidáta za rasistu. Měl to být útok i s ohledem na skutečnost, že moderátorem byl Afroameričan. Přitom sama paní Clintonová opakovaně prohlašuje, že je hrdá na to, že patřila mezi tzv. Goldwater Girls, neboli jižanské aktivistky podporující v 60. letech politiku Barryho Goldwatera. Karel Kyncl, autor známé knihy „Zpráva čestného občana Texasu“, nazval Goldwater Girls „roztleskávačkami Ku-klux-klanu“. Kynclovo tvrzení je přesné, neboť tyto dívky sám zažil. Kniha pana Kyncla, českého novinářského Arta Buchwalda, byla nařízením ministra školství ČR č.4/1970 stažena se všech československých knihoven.

Pan Trump řekl, že nebude platit Japonsku a Jižní Koreji armádní výdaje, a že v tomto je i NATO zastaralé a anachronické. Ostře kritizoval i smlouvu NAFTA, kterou podepsal prezident Clinton, neboť umožnila daňové úprky amerických firem do Mexika a Kanady. Trump vysvětlil, jak chce zastavit zadlužování státu i jak chce vytvořit zaměstnání pro miliony Američanů. Je známo, že 48 mil. lidí v USA pobírá food stamps, potravinové lístky. Je také známo, že počet Afroameričanů v amerických federálních, místních i soukromých věznicích přesahuje celkový počet černých otroků na prahu války Severu proti Jihu, tedy v roce 1860. To jsou velká témata, a je možné, že se k nim kandidát Trump vrátí na dalším duelu v St. Louis, nebo na duelu posledním, nevadském..

Diskuse dle mého názoru skončila remízou. Oba diskutující byli po téměř devadesáti minutách rádi, že nastal konec klání. Signifikantní se pouze může jevit, že Trumpovým viceprezidentem in spe je guvernér Pence (drobná mince), zatímco viceprezidentem paní Clintonové je jistý Tom Kaine. Jako by americká politika rodila jen samé Kainy či McCainy.