Miloš Zeman opět skóroval: Zahraniční tisk horečně píše o tom, co včera provedl

21. 9. 2016  ParlamentníListy 


Prezident Miloš Zeman se opět dostal do centra pozornosti zahraničních médií. Jako jeden z mála prezidentů na světě veřejně podpořil v amerických prezidentských volbách republikánského kandidáta Donalda Trumpa. 
 

Zpravodajská agentura Bloomberg zmiňuje, že Zemanova podpora Trumpa je v přímém kontrastu k postojům většiny evropských představitelů, včetně českého premiéra Sobotky. „Nechci zasahovat do vnitřních záležitosti Spojených států. Nicméně, kdybych byl americkým občanem, tak bych volil Donalda Trumpa,“ cituje Bloomberg výrok z rozhovoru, který český prezident poskytl serveru idnes.cz a připomíná, že Trumpa již v červenci podpořil také maďarský premiér Viktor Orbán.

Ve výčtu „hříchů“, kterých se Zeman z pohledu Bloombergu dopustil, nechybí jeho podpora referenda o EU, nesouhlas se sankcemi vůči Rusku, ostrý postoj vůči migrantům a údajná podpora Vladimira Putina. V závěru tedy Bloomberg aspoň bagatelizuje vliv Zemana na českou zahraniční politiku, která je především v dikci vlády. „Role českého prezidenta je především ceremoniální, byť je formálně nejvyšším velitelem a má právo jmenovat soudce a guvernéra ČNB.“

Francouzská zpravodajská agentura AFP v textu o vyjádřené podpoře Zemana Trumpovi uvádí, že je český prezident označován za populistu a jeho kritikové jej obviňují z náklonnosti k ruskému prezidentu Putinovi. Také izraelský deník zmiňuje, že  ….

celý text ZDE