Přední američtí mediální manipulátoři… Top 25 v americké šedé propagandě. Vřele doporučuji uložit si tento seznam a čas od času prověřit zprávy v ruských médiích, které začínají slovy: „Americká média informují…“

Alexandr Špunt
7.9. 2016   Zvědavec
Ještě před pěti lety bylo vytvoření informačního webu poměrně obtížnou a ztrátovou záležitostí. Propagandisty v Americe, Rusku nebo Německu by dříve ani náhodou nenapadlo utrácet peníze na výrobu samostatného zpravodajského webu pro podstrčení falešných informací čtenářům.
Bylo mnohem jednodušší a efektivnější vynaložit úsilí na výrobu vysoce kvalitního podvrhu a pak předhodit návnadu renomovaným tiskovým agenturám, které ty lži přikryly vahou své vlastní autority. Svět se ale mění poměrně rychle, ovšem svět na síti ještě rychleji.
Tak především spuštění informačního zdroje v šedé zóně v podobě agregátoru zahraničních zpráv se stalo levnou rutinní akcí. Dokonce i o redakční přepracování cizího materiálu na úroveň nerozeznatelnou od originálu se ze tří čtvrtin postará speciální software. Dohlížející operátor, resp. redaktor na výstupu, jen pro každý případ sleduje konečnou verzi a sem tam opraví titulek nebo vymění obrázek. Zvládne to i vysokoškolský student, načerno, z domova, po škole.

Info agentura REGNUM píše, že tento způsob novinařiny jako první začaly používat vcelku počestné provinční „papírové“ noviny v menších amerických městech. V době krize tištěných provinčních médií je to zachránilo před odchodem z trhu. Ale prakticky okamžitě objev nových technologických nástrojů uchopili i “generálové lži.”

Na rozdíl od ruských podvrhů, které se v záři konspirace vydávají za skutečné zpravodajské servery, američtí distributoři dezinformací se stále snaží ochránit zbytky pověsti.

Jejich krytí, to jsou v zásadě humoristické stránky. Moderní verze městského folklóru, cílená na vnímavého čtenáře, způsob šíření informací o komkoli formou „nevinných“ pomluv a městských drbů.

Propagandisté byli navíc schopni udělat tyto zdroje soběstačnými a dokonce i ziskovými. Vysoký síťový provoz ze strany nenáročných čtenářů, kteří nehledají pravdu, ale zprávy příjemné pro jejich uši a pro podporu vlastních politických postojů, to je společný bod amerického a ruského desinformačního mediálního prostoru. A skutečnost, že tyto zprávy nemají nic společného s realitou, to čtenáře v Rusku ani ve Spojených státech neobtěžuje. Nepřichází totiž na tyto weby za pravdou, ale pro klid na duši. A pro splnění cíle sledovanosti se krytí způsobem stránek městského folklóru výborně hodí.

Ale hlavním nosným úkolem těchto zdrojů je protlačit se do informačního podvědomí nadnárodních mediálních korporací.

Kvalita jednotlivých falešných zpráv nikoho nezajímá, robotická produkce tisíců zpráv denně zajistí, že nějaký ten podvrh se uchytí i ve „velké“ televizi a nakonec se objeví i v respektovaném a solidním médiu.

Ale samozřejmě že mezi Ruskem a Amerikou existují také důležité rozdíly.

Američanům slouží ke cti, že okamžitě reagovali na vznik velkého množství rádoby informačních stránek prudkým nárůstem zájmu o weby, specializující se na jejich ověřování a analýzu zpráv a skutečností v nich uvedených, například “Snopes”, “Purportal”, “Mental Floss”, “Sniggl”. Původně začínaly jako sponzorské projekty nebo redakce velkých zpravodajských serverů a nyní mají své vlastní ziskové ekonomiky a jejich návštěvnost je natolik vysoká, aby uživily skupiny profesionálních redaktorů a vytvořily i zisk pro vlastníky.

Bohužel, v Rusku není žádný síťový zdroj, který by se nacházel v tomto místě mediálního prostoru. Při tom je nepravděpodobné, že ruští čtenáři mají menší sklon ke kontrole pochybných zpráv, to spíše ruští mediální podnikatelé jsou méně agilní a nevěří v rozum vlastních čtenářů.

Pro ilustraci účinnosti takového, na první pohled nekomplikovaného schématu šíření podvrhů, použijeme amerických příkladů. Jsou to špinavé útoky, jaké používají oponenti jednoho z kandidátů na prezidentský úřad, Donalda Trumpa, a objevovaly se i v hlavních zprávách USA v celonárodních médiích v průběhu minulého týdne.

A předem upozorňuji, že pokud byste chtěli najít příklady stejných lži proti Hillary, nebylo by jich o mnoho méně.

“Donald Trump řekl, že nemá rád muslimy, protože zabili Ježíše.”

Článek s tímto titulkem byl původně zveřejněný na stránkách “Evening Herald”. Tváří se jako normální zpravodajský web, ale v záhlaví v rubrice „o webu“ malým písmem říká, že texty jsou “satira a literární tvorba.” Příběh začal od března kolovat na internetu, postupně se pohyboval od méně renomovaných publikací k serioznějším, až se zakotvil jako nesporný fakt v národních televizních kanálech.

“Premiér Kanady Justin Trudeau zakázal republikánskému kandidátu na prezidenta USA, Donaldu Trumpovi, vstup do Kanady.”

Specialisté ze “Snopes” vypátrali zdroj – byl to satirický web “Global Hot News”. Hoax odstartoval na konci prosince, maskovaný jako kritické připomínky premiéra Trudeaua proti Trumpovi a dvě právně nezávazné žádosti občanů, volajících po zákazu vstupu do země pro Trumpa. Po osmi měsících již byly tyto zprávy replikovány respektovanými americkými médii jako nevyvratitelný politický fakt.

“Donald Trump řekl, že zruší americké občanství všem Portorikáncům, bude-li zvolen.”

Výzkum “Mental Floss” a dalších center dokazuje, že poprvé byla zpráva publikována v únoru na parodijně satirickém webu “Adobo Chronicles”, maskovaná do formátu obyčejného zpravodajství. Tuto informaci záhy uchopilo a na legitimní úroveň povzneslo několik španělských zpravodajských serverů, a následně již s odkazem na tyto vysoce renomované zahraniční zdroje se vrátila do Spojených států na úroveň celonárodních médií.

Takových příkladů lze za týden vybrat několik desítek, z nichž pět až sedm vystoupá tak vysoko, že formují celý informační den v USA.

Tedy jednou za den.

Učiníme-li křížovou analýzu údajů z výše uvedených autoritativních analytických webů, jejichž hledači chytají za ruku výrobce lží, můžeme si vytvořit seznam “top 25” webů, přinášejících nejvíce životaschopných podvrhů na stůl hlavních celonárodních zpravodajství v USA.

http://adobochronicles.com
http://nationalreport.net
http://www.private-eye.co.uk
http://www.newsbiscuit.com
http://empirenews.net
http://www.thespoof.com
http://newsexaminer.net
http://www.unconfirmedsources.com
http://www.derfmagazine.com
http://dailybuzzlive.com
http://www.thedailymash.co.uk
http://dailyleak.org
http://thepeoplescube.com
http://dailycurrant.com
http://worldnewsdailyreport.com
http://rockcitytimes.com
http://huzlers.com
http://abriluno.com
http://diversitychronicle.wordpress.com
http://holyobserver.com
http://News-Hound.org
http://odgossip.com
http://witscience.org
http://tyronetribulations.com
http://www.thenewsnerd.com
http://newsthump.com

Vřele doporučuji uložit si tento seznam a čas od času prověřit zprávy v ruských médiích, které začínají slovy: „Americká média informují…“