“Toto je naše země! Toto je naše letiště!” Obamův přílet na zasedání skupiny G20 začal dvojnásobným skandálem

4. 9. 2016      zdroj Navzdory mezinárodnímu protokolu nepřistavili organizátoři summitu G20 na letišti v Chang-čou schůdky s červeným kobercem k letadlu prezidenta USA. V důsledku toho byla nucena osoba č. 1 Spojených států amerických sestoupit v zadní části letadla po skládacích schůdcích.
Ve stejné době novináři, zahnaní pod křídlo letounu, sledovali Obamův sestup za modrou páskou. Pracovník čínských zvláštních služeb požadoval, aby zástupci médií prostor vyklidili.


Jedna z členek americké delegace mu připomněla, že to je paluba prezidenta USA. Na což ten odpověděl: “Toto je naše země! A naše letiště! “

Obamův poradce Ben Rhodes a jeho poradkyně pro národní bezpečnost Susan Rice přiznali, že byli nepříjemně překvapeni, když se pokusili se dostat blíže ke svému vůdci a nadzvedli modrou značící pásku. Cestu jim zahradili pracovníci služby bezpečnosti Číny.

Přímý účastník incidentu Barack Obama řekl, že summit G20 začal produktivně a že incidentům na letišti nestojí za to věnovat pozornost.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová