Zamyšlení před volbami


Luděk Prokop
25. 9. 2016
K volbám jsem vždy se snažil přistupovat víceméně svědomitě. Za socíku, po roce 1968, jsem za plentou celý volební lístek škrtal křížem. V takzvané demokracii jsem zpočátku volil ČSSD. Později, zhruba od třetího volebního období, jsem již volil s mírným sebezapřením KSČM. V současnosti jsem, co se rozhodování komu dát volební hlas týče, přesvědčen pro Okamuru, čili pro koalici SPD-SPO. 


V rámci možností sleduji předvolební sliby a počínání slibujících představitelů slibujících stran a hnutí – po volbách. Největší soulad mezi sliby před volbami a počínáním po volbách, jako zcela bezkonkurenční a bez vady, zaznamenávám právě u Tomio Okamury. Může si o tom psát a žvanit kdo chce, co chce, takhle to prostě vnímám a hotovo. Stejně tak vnímám nejostřejší, největší věrolomnost a rozpory mezi sliby a počínáním u ČSSD.

Tohle ještě umocňuje hrubé popření ideologie, kterou se tato strana zaštiťuje. A sice ve věci jejího podlézavě vtíravém přístupu k sankcím proti Rusku. K sankcím poškozujícím naši ekonomiku a podporujícím, (to je na tom to nejodpornější), podporujícím ukrajinský fašismus. Vítám, že SPD s SPO kandidují v hradeckém kraji, takže nemusím tápat komu dát volební hlas. Je to pro mne jasná volba.

Považuji za velice žádoucí, aby vládní strany dostaly již letos, v krajských volbách, pořádně za uši, aby jim došlo, že jakékoli lavírování kolem imigrační invaze, obojaký přístup, kdy jinak staví přístup k imigraci před občany a jinak jednají směrem k papalášúm z EU, povede k nevratným ztrátám volebních preferencí před volbami do sněmovny.

Jistou měrou je znepokojující i přístup ČSSD k osobě prezidenta, kterým dává najevo i značnou dávku politické tuposti. Tuposti, která pro osobní zaujatost neumožňuje papalášům této strany pochopit, že mezi voliči presidenta patřili valnou měrou i voliči ČSSD. Že mezi nimi, zásluhou zmíněné tuposti, ztratí vlastních voličů značné množství, vůči kterým tím dává najevo pohrdání, aniž by mezi voliči knížete mohli nějakého voliče získat.

Domnívám se, že zmíněná politická tupost, snoubená s věrolomností ve věci zrazených slibů a s obojakým, falešným lavírováním k otázce imigrace, (a to je záležitost celé současné vlády), může pro koalici SPD a SPO přivést mnoho volebních hlasů, nejen z řad voličů ČSSD, ale i z řad voličů ostatních vládních stran, včetně z nestandardní ANO – pak by mohlo být líp skutečně.