„Zeman je nula“ a Fendrycha vyměnili

23. 9. 2016    RadimValenčíkPíše
Komentáře Martina Fendrych většinou mají hlavu a patu, i když s jeho názory a jejich vyzněním nemusíme souhlasit. Když jsem si však přečetl jeho úlet nazvaný “Zeman je mezinárodní nula. Spojeným národům může navrhnout cokoli, třeba let na Mars” z 22. září tohoto roku, napadlo mě nejdříve, že nám museli Fendrycha vyměnit, nebo že ho někdo paroduje.


Když se pominou všechny řeči kolem, celý článek sugeruje čtenáři jednu jedinou myšlenku:

Ať (vy Češi) říkáte (třeba i ústy svého prezidenta a spatra) cokoli, i když budete mít pravdu a argumenty, jste nuly a nikdo vás nebude poslouchat, nic neovlivníte. Bída české diplomacie je v tom, že se před mocnými tohoto světa a jejich lžemi neohýbá ještě víc a víc.”

Nevěříte? Tak si přečtěte celý text Fendrychova článku. Ovšem ještě před tím si poslechněte nepříliš dlouhý Zemanův projev v OSN a – pokud možno – ho porovnejte s Obamovým, který byl přednesen o několik málo hodin dřív, viz:

z nich vidět, zde jsou odkazy:
Obamův projev (videozáznam celého projevu k prokliknutí cca v polovině článku, od čtvrté minuty cca 44 minut, český překlad):
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1913279-obama-v-osn-ti-kdo-stavi-zdi-za-nimi-nakonec-skonci-sami
Zemanův projev (13 minut):
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/1914785-projev-prezidenta-zemana-na-valnem-shromazdeni-osn

Nyní text Fendrychova článku (z technických důvodů krátím, ale vše podstatné tam dávám), ve kterém tučně zvýrazňuji to nejdůležitější:

Byla řeč Zemana v OSN ostuda? Ani to ne. Byla to jeho chvíle a šmytec. Prázdnota. Vzbuzoval lítost, jak tam řečnil bez papíru a bez významu…

…Nestačí přijít do OSN a vykládat, co by se mělo. To je stále ještě jen velké nic. Na takovém programu se musí pracovat. Musí do něj být stoprocentně zapojena celá česká diplomacie. Prezident, premiér i ministr zahraničí by na tom museli dřít. Vyžadovalo by to měsíce usilovné aktivity, cesty, přesvědčování, vysvětlování.

Ale ještě něco: zásadní je osoba navrhovatele. Aby jí bylo na mezinárodní scéně nasloucháno, musí být důvěryhodná, respekt budící, ctěná. Politici nejen stálých členů Rady bezpečnosti OSN by o ni museli stát.

Jakou reputaci má ve světě Zeman? Protože tady jde o svět, ne o výjezd na Vysočinu. Ví se o něm, že podporuje ruskou okupaci Krymu a účast Kremlu v hybridní válce na Ukrajině. Západ má opačný názor. A Čína? Že by ta podporovala Kreml v jeho hegemonii? Jistě ne.

Není vítán u západních státníků. Nemá šanci dostat se k americkému prezidentovi jinak než při společné recepci. Váží si ho čínští komunisté? Prý uznávají zásadní postoje. I u svých soupeřů. Ne poklonkování. Váží si ho Putin? Za co? Že mu kývá? Vyvolává toto úctu u mocných?

Zeman zakázal přístup na Hrad americkému velvyslanci Andrewovi Schapirovi. Ten v dubnu 2015 řekl, že účast české hlavy státu na ruské vojenské přehlídce, kde bude jako jediný vůdčí představitel Evropské unie “stát na pódiu, sledovat vojenský pochod, když ta armáda vlastně destabilizuje jeden ze států sousedících s EU”, je možná “prekérní”. To stačilo. Zeman se urazil.

Pro Západ je těžko srozumitelný jeho postoj k uprchlíkům (“ani muslima”). Pochybné jsou jeho vstupy do prezidentské kampaně v Rakousku a USA. Ne že by něco ovlivnil. Zeman je mezinárodní nula a tomu odpovídá jeho vliv. Jde o to, že “se to nedělá”. Přijal na Hradě Norberta Hofera, ač se rakouská volba bude opakovat, a prohlásil, že být Američan, volil by Donalda Trumpa.

OSN přesně vystihlo českou “repelentní” taktiku: odpudit uprchlíky předem. Prezident Zeman je v tom mistr.

Dělá diplomatické boty. Při návštěvě krajanského domu v New Yorku oznámil, že Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, bude velvyslancem v USA. Že již podepsal jeho pověřovací listiny. Pěkné. Potíž tkví v tom, že Kmoníček zatím nedostal takzvané agrément, schválení svého postu od americké vlády.

To se zase nedělá. Zeman nutí Američany, aby přijali výběr jeho člověka. Kmoníčkovi to může uškodit. Podobně se Zeman zachoval i loni při návštěvě papeže. Svatému otci představil ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta jako “budoucího velvyslance ve Vatikánu”.

Dělá si, co chce. Podporuje autoritativní režimy. Není v západním světě uznáván. Nemá dobré jméno. Není to Havel, ale ani Kiska nebo Gauck. A ty dva by zřejmě ani nenapadlo radit OSN, jak má zatočit s mezinárodním terorismem a že je potřeba nasadit drony…

Český prezident převrátil naši zahraniční politiku. Ukončil důraz na lidská práva. Přišel s “ekonomickou diplomacií”. (Otevřít se Číně, nekritizovat ji za porušování lidských práv, zrušit sankce proti Rusku za anexi Krymu atd.) Ale boj proti terorismu souvisí mnohem víc s lidskými právy, jež jsme tak snadno opustili, než s ekonomikou.

Byla řeč Zemana v OSN ostuda? Ani to ne. Prostě to byla jeho čtvrthodinka a šmytec. Nula. Prázdnota. Kdyby navrhl výlet na Mars, mělo by to stejný účinek.

Vzbuzoval lítost, jak tam řečnil bez papíru a bez významu, a za rok to zřejmě bez sebemenší reflexe a s velkou sebezálibou zopakuje. Smutné. Pokud někdo mluví o marginalizaci či tragickém úpadku české diplomacie, má svatou pravdu.

Viz: http://nazory.aktualne.cz/komentare/zeman-je-mezinarodni-nula-osn-muze-navrhnout-cokoli/r 6a9a0ae080ac11e6bc7c0025900fea04/

Pohled, který na současné dění vrhl M. Fenrych prizmatem rozboru a hodnocení Zemanova projevu v OSN, považuji za ryzí extrakt mnichovanství. Ano, žijeme v době mnichovanství a v těchto dnes si připomínáme (doufám, že zatím ještě neslavné) výročí “Mnichova 1938”. Ale takto podlehnout?

Ať se to mocným tohoto světa (slouhům degenerující a rozpadající se současné globální moci, která jde od jedné prohře ke druhé) líbí nebo ne, Zeman jim “nastavil zrcadlo” (nebojím se tohoto slova, tady je zcela na místě, v této naší současné “vesničce střediskové”). Zrcadlo jejich pokrytectví a prázdnotě.

Uvědomujeme si vůbec, kam až to zašlo? Pokud jste si vyslechli projev amerického prezidenta Obamy, tak si jistě vybavíte, jak brojí proti zdím či plotům, které mají bránit příchodu migrantů. Ale nejslavnější a největší plot je přece právě v USA a budoval se i za Obamy. Tento plot se dostal i do Wikipedie:

“Jedním z nejznámějších projektů společnosti Betafence je bezpečnostní plot mezi Amerikou a Mexikem, který brání přistěhovalcům ve vstupu do Ameriky”, viz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Betafence

A snad ještě:
“Kontroverzní oplocení na americko-mexické hranici začíná přinášet první výsledky. Na některých úsecích hranice s největší ilegální migrací na světě kleslo pašování lidí a drog o třetinu.”
http://www.rozhlas.cz/zpravy/zahranici/_zprava/396828
“Hranice těchto dvou států se táhnou přes 3200 kilometrů. Skutečný plot a zdi přitom zabírají asi tisíc kilometrů. Zbytek střeží pohraniční stráž a složitá soustava čidel a bezpečnostních kamer. Americké daňové poplatníky přišlo toto monstrum na 1,2 miliardy dolarů, dalších 50 miliard pak v následujících letech padne na údržbu, provoz a případné rozšiřování plotu. – I přes astronomické náklady se však výstavba plotu těší stále velké podpoře napříč veřejností. Pro další rozšiřování se opakovaně vyslovuje kolem 70 procent lidí.”

http://zpravy.idnes.cz/v-usa-plot-proti-uprchlikum-funguje-d7g-/zahranicni.aspx?c=A150629_145931_zahranicni_ert
Obama pro podporu nekontrolovatelné migrace a odmítání plotů či zdí mluvil tak srdnatě, že se to dostalo do titulků “našich” hlavních medií:

IDNES: “Kdo chce stavět zdi, sám za nimi skončí, varoval Obama OSN”
Viz http://zpravy.idnes.cz/776-valne-shromazdeni-osn-new-york-obama-dya-/zahranicni.aspx?c=A160920_173349_zahranicni_aba
ČT:”Obama v OSN: Ti, kdo staví zdi, za nimi nakonec skončí sami”

Viz: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1913279-obama-v-osn-zive-svet-stoji-pred-volbou-zda-jit-dal-cestou-spoluprace-nebo-se-rozdelit
Atd…
Co vy na to, Martine? Není toto už příliš silné kafé? Globálně užitečnější (slouhovštější, mnichovanštější) je lepší trefovat se do Zemana?

Tleskat špičce globální pokrytectví a z našeho prezidenta, který se nebojí “nastavit zrcadlo” úpadku, pokrytectví, slouhovství, absurditám dělat nulu? – To jsi Martine hodně klesl… Nebo jsi jen dočasně “ujel”?


Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3856-zeman-je-nula-a-fendrycha-vymenili.html