Členka Pravého sektoru prozradila, kde se schovávají ti, kdo stříleli na Majdanu

Alexej Filipov
28.10.2016  Sputnik

Členka extremistické organizace Pravý sektor Lilija Kocová, která byla zadržena na území Doněcké lidové republiky, během výslechu prozradila, že na jedné základně hnutí v Doněcké oblasti se nacházejí lidé, kteří stříleli do účastníků protestní akce v Kyjevě v roce 2014.


Příslušný videozáznam výslechu zveřejnilo ve čtvrtek ministerstvo státní bezpečnosti DLR. Videa v ruském originálu:

Pravý sektor slíbil, že vypátrá účastníky kyjevského pochodu gayů „Na základně Pravého sektoru se povídá, že se tu schovávají lidé, přičemž jsou to ti, kdo stříleli do lidí na náměstí Nezávislosti,” řekla Kocová.

21. listopadu 2013 bylo hlavní kyjevské náměstí, majdan Nezaležnosti, obsazeno stoupenci eurointegrace. Stalo se to hned po prohlášení vlády Mykoly Azarova o pozastavení podepsání asociační smlouvy s EU. Později se stal Majdan epicentrem konfrontace pořádkových sil a radikálů.

Výsledkem srážek, během kterých opozice nejednou nasadila střelnou zbraň a  Molotovovy koktejly, byly desítky obětí na lidech na obou stranách. Odpovědnost za to uvalila nová ukrajinská vláda na svého politického oponenta, exprezidenta Viktora Janukovyče a speciální jednotku MV Berkut, která byla po státním převratu rozpuštěna.

Na dalších záběrech Kocová popisuje, jak se vtírala do přízně prostých obyvatel Ukrajiny, zjišťovala jejich názory a osoby, které byli proti současné fašistické vládě v Kyjevě a proti Pravému sektoru. Udání na tyto lidi, video a audionahrávky předávala pracovníkům ukrajinského ministerstva vnitra:

a

– – –