Demokracie v plné parádě: novináři BBC byli nuceni přepsat titulek zprávy o vraždě Motoroly

19. 10. 2016    zdroj

Včera se v Británii rozhořel skandál kvůli “politické nekorektnosti” novinářů národního zpravodajského servisu BBC, který, jen pomyslete, nazval zavražděného velitele praporu Sparta Arsenije Pavlova s volacím znakem Motorola “domobrancem” a jeho vrahy – “ukrajinskými neonacisty”. Toto “nepřípustné” porušení demokracie se objevilo v titulku zprávy, zveřejněné na internetových stránkách zpravodajské agentury.

“Ukrajinští neonacisté oznámili, že zabili velitele domoranců “Motorolu”, říká titulek zprávy, v níž je uvedeno video hajlujících “potomků demokracie”, kteří se k zorganizování vraždy ruského hrdiny přihlásili.

Je třeba uznat – vnímaví cenzoři nejsvobodnějšího média okamžitě zachytili zlomyslný přestupek a jakmile si čtenáři začali zprávu tisknout a zajímat se: “Takže na Ukrajině jsou opravdu neonacisté?”, okamžitě změnili titulek na ideově zprávný, “Motorola”: Ukrajinští povstalci obviňují Ukrajinu ze smrti velitele” a komentáře smazali. Naneštěstí pro ně byl starý titulek několik hodin ve vyhledávači na Google.

Můžeme jen soucítit s novinářem (nebo bývalým novinářem) BBC, který udělal tak velkou chybu, a znovu poznamenat, že demokracie na Západě je taková demokratická…

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová