Pomozte nám, než bude pozdě! V německém městě řádí agresivní uprchlíci, rvou se, ženy se bojí chodit ven. Starostka volá o pomoc

15.10.2016   Parlamentní listy
V německém městě Garmisch-Partenkirchen už přestávají zvládat problémy s uprchlíky. Dosud se zdálo, že asi třicetitisícové město ležící u hranic s Rakouskem, asi 100 kilometrů na jih od Mnichova, migrační vlnu zvládá. Sociálnědemokratická starostka Sigrid Meierhoferová však bije na poplach a žádá naléhavou pomoc od zemské bavorské vlády. Jinak prý bude ve městě zle.

Starostka Sigrid Meierhoferová (SPD) napsala bavorské vládě jednoznačný dopis, který si opravdu nelze vykládat různými způsoby. Město na jihu Německa volá o pomoc. Text dopisu uveřejnil Garmisch-Partenkirchen / Murnauer Tagblatt a převzal ho server Merkur.de. Politička v něm vládní politiky z CSU – partnerské strany německé kancléřky Angely Merkelové – upozorňuje, že v posledních týdnech se výrazně zhoršila situace v uprchlickém středisku Abrams a pokud se něco nezmění, město bude nuceno zcela zastavit přijímání nových běženců.

V tuto chvíli ve středisku žije asi 250 žadatelů o azyl, přičemž 150 z nich jsou původem Afričané, čtyři pětiny ubytovaných tvoří svobodní mladí muži. V okolních městech je prý situace obdobná. V okolí azylových středisek se prý zhoršuje bezpečnostní situace. Ve středisku Abrams i v jeho okolí policie zaznamenala rostoucí agresivitu migrantů. Množí se rvačky a rostou škody na majetku. Pokud se něco nezmění, mohou do města přestat jezdit turisté a to by byla katastrofa, protože turistický ruch představuje pro občany v regionu zásadní zdroj příjmů.
Celý text naleznete zde

Středisko navštívil také zástupce šéfa policie Thomas Holzer a uznal, že v ubytovacím středisku opravdu nastává složitá situace. „Černoši chtějí mít poslední slovo. Chtějí mít nejlepší přístup k internetu a zabírají si nejlepší pokoje,“ popsal panující poměry. Přiznal, že zdejší policisté jsou velmi vytížení. Pachatelé násilností jsou přemisťováni do jiných zařízení. Na sociálních sítích dokonce kolují zmínky o tom, že došlo k sexuálnímu útoku v ubytovacím zařízení Abrams, ale policie to odmítá potvrdit.

Především ženy zaměstnané v pohostinství se prý bojí po setmění vycházet ven, ale obavy vyjadřují i další obyvatelé města. Starostka Garmisch-Partenkirchenu proto žádá o pomoc zemskou vládu, než bude situace ještě horší.