Špinavá hra, 11. září, Usáma a CIA. Odborník odkryl pozadí nejbližších spolupracovníků Hillary Clintonové a odhalené vazby a fakta vás možná dost překvapí…

– rozhovor –
20. 10. 2016  ParlamentníListy

Petr Markvart, který se dlouhodobě profesně pohybuje v oblasti Blízkého východu (hlavně v Iráku a Sýrii), poukazuje na zajímavé pozadí blízkých spolupracovníků Hillary Clintonové. Jeden pracoval pro Bushe, ví toho hodně o 11. září a vzniku Islámského státu. Další spolupracovnice má zase napojení na světové islamistické organizace…



Jaký si myslíte, že by mělo zvolení Hillary Clintonové vliv na vývoj politiky USA k Blízkému východu?
Já se domnívám, že v tomto směru bude klíčové, koho si přivede s sebou do Bílého domu. Toto téma se dotýká nás všech, neboť to jsou lidé, kteří budou určovat hlavní směry zahraniční a bezpečnostní politiky této jaderné supervelmoci, která ročně utratí na výdajích za zbrojení – eufemisticky se tomu říká „za obranu“ – stejnou částku peněz jako dohromady dvanáct zemí, které ve výdajích následují hned za ní – pro vaši lepší představu jsou to v pořadí Čína, Saúdská Arábie, Rusko, Velká Británie, Francie, Indie, Japonsko, Německo, Jižní Korea, Brazílie a  Austrálie. Částka kolem 600 miliard dolarů financuje mimo jiné pořízení a  provoz deseti bojových svazů letadlových lodí, stovek dálkových bombardérů a raketových zbraní, schopných intervenovat kdekoli ve světě za „americké zájmy“.

Podrobíme-li trochu hlubší analýze nejbližší spolupracovníky Hillary Clinton, o nichž se předpokládá, že budou zastávat pozice v zahraničně politickém a národně bezpečnostním aparátu této kandidátky na nejvyšší post v nejnebezpečnější zemi světa, vypadne nám z této analýzy několik nesporně zajímavých jmen.

Koho máte na mysli?

Máme zde veterána špinavých válek a muže, který zřejmě ví, co se stalo 11. září 2001 a jaká byla skutečná role Usámy bin Ládina a „al-Káidy“ v dalším vývoji světového boje proti terorismu. Michael Morell, římský katolík, původem ze státu Ohio a absolvent Georgetown University v oboru ekonomik se stal zaměstnancem CIA v roce 1980. Jeho kariéra v CIA se točila především kolem energetických zdrojů, tras a jejich role v zahraniční politice Spojených států.
V roce 1999 se stal ředitelem odboru analýz pro Asii, Pacifik a  Latinskou Ameriku. V této době se stal též jedním ze styčných zpravodajských důstojníků prezidentů Clintona a Bushe ml., s nímž byl i  osudného 11. září. V letech 2003–06 – tedy v období americké invaze do Iráku – byl tajemníkem ředitele CIA Teneta. V období 2006–08 byla speciálně pro něj vytvořena pozice ředitele pro zpravodajství „asociovaného zástupce ředitele CIA“, de facto muže číslo 3 agentury, který měl na starosti veškerou analytiku informací vcházejících do systému a jejich vnější prezentaci pro „uživatele“ – tedy politiky a  vojenské velitele.

V roce 2010 byl jmenován zástupcem ředitele CIA a ve dvou případech vedl CIA jako její pověřený ředitel. Naposledy na přelomu let 2012 a  2013, na jehož konci se na scéně světové politiky objevila do té doby neznámá skupina „Islámského státu v Iráku a v Šámu“. A Morell byl u  toho.

A jak je spojen přímo s Hillary?

K tomu se právě dostávám. Upozornil na sebe v srpnu letošního roku, kdy Morell podpořil Hillary Clinton a nastínil i svoji představu o budoucím řízení národně bezpečnostní politiky Spojených států pod jeho vedením, v které mluvil o zabíjení ruských a íránských vojáků, bojujících v Sýrii, a o útocích na syrského prezidenta Asada a jeho věrné. Tentokráte bez prostředníků a proxy sil, přímo vojenskými prostředky Spojených států. Podobnou rétoriku jsem od politiků naposledy slyšel na vrcholu studené války. Od zpravodajského důstojníka nikdy. Všechny indicie nasvědčují tomu, že to byl právě Morell, který stál u zrodu takzvaného Islámského státu. Ale Hillary má v týmu i další pozoruhodné lidi…

Ano?

Jako „muslimská spojka“ slouží Huma Abedin, která je dítětem ze smíšeného indicko-pakistánského manželství muslimských rodičů. Huma Abedin se narodila v roce 1976 ve státě Michigan. Ve věku dvou let přijal její otec, muslimský aktivista a funkcionář Muslimské studentské asociace a Světové muslimské ligy, angažmá na Univerzitě v saúdskoarabské Džeddě. Jeho hlavním sponzorem a patronem se stal Abdalla Omar Nasíf, saúdskoarabský klerik, islámský právník a zakladatel mnoha panmuslimských institucí.
Prominentní roli v dalších osudech Abedinovy rodiny začal potom hrát Institut pro záležitosti muslimských menšin (Institute for Muslim Minority Affairs), vzdělávací institut pro islámská studia muslimů žijících v nemuslimských zemích.

Co to je za organizaci?

(dokončení textu ZDE)